Lasten melanooma tarvitsee oman hoitomallinsa
Melanooma on lapsilla hyvin harvinainen sairaus. Silti, kuten syövässä aina, kyseessä on vakava tilanne, jossa hoitopäätösten pohjaksi tarvitaan vankkaa tutkimustietoa. Lasten melanoomasta sitä on olemassa vähän. Tohtorikoulutettava Emma Rousi on asettanut työnsä tavoitteeksi lasten melanoomien tunnistamisen, hoidon ja ennusteen parantamisen.

Suomessa alle 15-vuotias sairastuu ihomelanoomaan hyvin harvoin, tapauksia on osapuilleen yksi vuodessa. Emma Rousi sanoo, että syitä sille, miksi lapsi sairastuu ihosyöpään, ei tiedetä. Teini-iässä voidaan pohtia aurinkoaltistuksen roolia, mutta pienimpien potilaiden kohdalla valovauriot eivät riitä selitykseksi. Kyseessä voi olla geneettinen alttius taudille tai yksinkertaisesti huono tuuri; jossain solussa vain pääsee syntymään liian monta mutaatiota, jotka johtavat syöpään.
Hoito kuin aikuisella
Lasten ihomelanoomia hoidetaan samoilla periaatteilla kuin aikuisten tautia, mutta ihan samanlaisia sairauksia ne eivät aina ole.
– Usein lapsen melanooma on löydettäessä paksumpi kuin aikuisilla, mikä saattaisi merkitä huonompaa ennustetta. Yllättävää kyllä, lapset selviävät silti melanoomistaan yhtä hyvin kuin aikuiset, Emma Rousi kertoo.
Luomi kannattaa tarkistuttaa, jos sen väri tai muoto muuttuu tai siitä vuotaa verta.
Aikuista useammin lapsen melanooma löytyy päästä tai kasvoilta. Kasvain joudutaan poistamaan, ja leikkauksesta jää väkisinkin arpi. Jos lapselta poistetaan lisäksi vielä kaulan imusolmukkeita, voi tiedossa olla hankalia turvotusongelmia. Emma Rousin mielestä parasta olisi, ettei lapsille tehtäisi näitä toimenpiteitä varmuuden vuoksi, vaan vasta kun ollaan aivan varmoja sitä, että kyseessä on pahanlaatuinen ihomuutos. Perheille jo pelkkä sairausepäily on erittäin raskas kokemus, puhumattakaan siitä tilanteesta, että kyseessä on todella syöpä.
– Lapsilla esiintyy kasvoilla myös niin sanottuja Spitzin luomia, jotka ovat yleensä harmittomia. Olisi hyvin tärkeää, että pystyisimme erottamaan, mikä ihomuutos on vakava, siksi tarvitsemme tarkempaa diagnostiikkaa, Rousi toteaa.
Luomia on hyvä seurata
Lapsella voi olla sekä tummia että vaaleita luomia syntymästään asti. Niihin pätee sama sääntö kuin aikuisten luomiin eli niitä kannattaa seurailla. Jos luomen väri tai muoto muuttuu tai luomesta vuotaa verta, luomea on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
– Luomi kasvaa siinä kuin lapsikin. Jos luomi kuitenkin käyttäytyy jotenkin oudosti ja kasvaa esimerkiksi niin, että se alkaa kohota ihosta entistä selvemmin, luomi kannattaa tarkistuttaa.
Emma Rousi kertoo, että varsin usein lapsen melanoomaa löytyy sattumalta. Joissakin tapauksissa on käynyt niin, että ihomuutoksen vaiheet on voinut nähdä jälkikäteen perhevalokuvista.
Ihon suojaamisesta auringolta muistutellaan Suomessa aina, kun vuosi alkaa kääntyä kohden kevättä. Emma Rousi muistuttaa vanhempia erityisesti myös lasten ihon suojaamisesta. Hän suosittelee suojaukseen vaatetusta. Aurinkovoiteella rasvaaminen ottaa oman aikansa, mutta pitkät hihat ja hatun lapselle pukee nopeasti, eivätkä ne kulu vedessä pois.
Emma Rousille myönnettiin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen 3 500 euron apuraha lasten ihomelanoomia koskevan väitöskirjatyön tekemiseen.
Liisa Koivula