Siirry suoraan sisältöön

Vertainen on arvokas rinnalla kulkija

Loimaalainen Aune Hongisto tuli mukaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimintaan saatuaan syöpädiagnoosin vuonna 2013. Nykyään hän ahertaa kolmatta vuotta Loimaan paikallisosaston johtokunnassa, paikallista yhdistystoimintaa ideoiden ja syöpään sairastuneiden vertaistukena.

LOKI 1/2018
Julkaistu LOKI-lehden numerossa 1/2018

Aune kertoo jokaisen tukitilanteen olevan omanlaisensa. Puheenaiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta useimmiten palataan sairauteen ja vertaillaan sen herättämiä ajatuksia.

– Toki keskustellaan täysin muustakin, vaikka säätilasta, se on mielen virkistystä. Aina ei jaksa jauhaa loputtomasti syövästä, sillä on mukavampiakin asioita. Kun voi olla jollekulle avuksi, kannustaa ja jutustella niitä näitä, saa itselleenkin hyvän mielen, Aune hymyilee.Toisen auttaminen tuo hyvän mielen.

Sairastuttuaan syöpään Aune kävi hakemassa apua Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Loimaan syöpäneuvonta-asemalta, etenkin hoitoväsymyksen aikaan.

– Hoitaja antoi ammattitukea, enkä jäänyt tyhjän päälle. Myös saman sairauden kokenut serkkuni rohkaisi ja auttoi eteenpäin.

– En mainostanut sairauttani, mutta en sitä toisaalta salannutkaan. Kerroin avoimesti tilanteesta, jos se tuli puheeksi, Aune kertaa tuntemuksiaan.

Kahvinkeitosta varainhankintaan

Aunella on paikallisosaston vapaaehtoistoimijana monta roolia. Hän tukee syöpään sairastuneita ja auttaa Loimaan neuvonta-asemalla eri tilaisuuksien järjestämisessä keittäen kahvia ja pitäen seuraa. Toisinaan kaivataan lisäkäsiä varainhankintaan, esimerkiksi Roosa nauhojen myyjänä kampanjakuukautena ja pakkauspalveluapuna jouluviikolla.

Loimaan paikallisosaston toimintavuotta rytmittävät säännölliset kuukausitapaamiset, jotka on tarkoitettu sairastuneille ja heidän läheisilleen.

– Kuukausitapaamisissa on ollut väkeä ihan mukavasti, keskimäärin 20–30 henkilöä per kerta, mutta uusia osallistujia kaivataan mukaan kaiken aikaa. Tapaamisten aiheet vaihtelevat, esimerkiksi tänä keväänä kuulemme edusvalvonnasta, apteekkipalveluista ja hoitotahdosta. Joskus se voi olla jotain aivan muutakin.

Paikallisosaston toimijat kokoontuvat yleensä kuukauden viimeisenä maanantaina Loimaan Kaupunginkirkon yläsalissa kello 15–17.

– Loimaalla ei oikein ole sopivia tiloja, ja vuosittain käytettävät rahat ovat vähäisiä. Omista toimitiloistamme olemme joutuneet luopumaan. Ilta olisi parempi kokoontumisajankohta, jotta työikäisetkin pääsisivät mukaan, Aune ehdottaa.

 

Aleksi Rajamäki

 

Aune Hongisto on yksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen arjen arvokkaista vertaisista, jotka jakavat ilot ja surut syöpään sairastuneen tukena. Toisinaan Aune avustaa Loimaan neuvonta-aseman tilaisuuksissa.

 

***

Sinustako vertaistukihenkilö syöpään sairastuneelle?

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys etsii alueeltaan vapaaehtoisesta vertaistukityöstä kiinnostuneita miehiä ja naisia, jotka ovat itse sairastaneet syövän tai olleet läheisenä perheessä sairastaneen rinnalla.

Tehtävä edellyttää vertaistukihenkilöltä empatiakykyä, luotettavuutta sekä sitoutumista. Valituiksi tulleille järjestetään peruskoulutuksen ensimmäinen osa lauantaina 19.5. Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku).

Odotamme yhteydenottoasi! Lisätiedot ja ilmoittautuminen 2.5. mennessä: Pirkko-Liisa Santala, 02 2657 619 (keskiviikkoisin klo 10–15) tai pirkko-liisa.santala@lssy.fi

» Lue lisää Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vertaistukitoiminnasta