Siirry suoraan sisältöön

Voimia vertaistuesta ja mustasta huumorista

Samaan aikaan oltiin kaljupäitä, nauravat helmikuisen kurssin osallistujat Turun Meri-Karinassa. Tosin hiustenlähdön aikoihin – elettiin vuotta 2017 – naiset eivät vielä tienneet toisistaan. Kurssiviikon lopulla ollaan jo ylimpiä ystäviä. Alle 68-vuotiaiden rintasyöpäpotilaiden sopeutumisvalmennuskurssi on osoittautunut erityisen antoisaksi juuri siksi, että kurssilaiset ovat keskenään samassa sairauspolun vaiheessa. Vertaistuki ei varmaankaan voisi vertaisempaa olla.

LOKI 1/2019
Julkaistu LOKI-lehden numerossa 1/2019

Nimenomaan vertaistuen alle 68-vuotiaiden rintasyöpäpotilaiden sopeutumisvalmennuskurssin osallistujat nostavat kärkeen viikon antia analysoidessaan. Asiantuntijoiden jakama tieto rintaproteeseista positiiviseen psykologiaan on samaten langennut otolliseen maaperään. Yhteisten oppituntien lisäksi on ollut saatavilla yksilöllistä keskusteluapua, mitä mahdollisuutta on kovasti arvostettu.

Tietoähkyä on torjuttu vesijumpan, kuntosalitreenin ja tanssin voimin. Vapaahetkinään naiset ovat tutustuneet Hirvensalon hulppeisiin ulkoilumaastoihin sen verran kuin itse kunkin kunto on antanut myöten.

Läheisilläkin ollut vaikeaa

Paljon samanlaista ja paljon erilaista – tähän lopputulemaan kurssilaiset päätyvät tutustuttuaan toisiinsa. Vaikka kaikki ovat sairastuneet samoihin aikoihin, kahdeksan tarinan joukosta ei kahta täysin samanlaista löydy. Toiselta on viety koko rinta, toinen on päässyt pienemmällä leikkauksella. Kipuja on koettu lievistä sietämättömin, hoitoja rankoista vielä rankempiin.

Kerrankin saa retostella vaivojaan oikein sydämen kyllyydestä, kun kuulijan korvia ei tarvitse suojella, kurssilaiset iloitsevat. Sairauspolkujen erilaiset mutkat tuovat lisämausteensa vertaistukituokioihin.

Itse hoitokokemusten ohella on hyvä purkaa sitä muuta painolastia, joka vääjäämättä seuraa vakavan sairauden kannoilla. Kuullaan sydäntäsärkeviä kuvauksia muun muassa läheisten järkytyksestä. Aviomies romahti, rippikoululaisen ykköstoivomus Jeesukselle oli, ettei kukaan koskaan sairastuisi syöpään.. Pienet lapsenlapset puolestaan ottivat mummin ”pipin” viattoman mutkattomasti.

Sairauslomat kiven alla

Toipuminen ei aina noudata arvioitua aikataulua. Lähes jokainen kurssilainen on joutunut kokemaan, kuinka kiven alla lisäsairausloman saaminen voi olla, jollei sitä hae vallan ”pää kainalossa”. Oman jaksamisen ohella huolettaa, ettei vain tulisi tehtyä kohtalokkaita virheitä työssä.

Kurssille on osunut koko joukko hoitoalan ammattilaisia. Moni heistä on työuransa loppusuoralla – tunnollista, työlleen omistautuvaa ikäpolvea. Entä jos puolikuntoisena jakaa lääkkeet väärin? Tämän perustelun turvin on sentään ”saikkuakin” hellinnyt.

Matka jatkuu

Onneksi kaikkea synkkää ei muista, kurssilaiset velmuilevat. On kuultu. että sytostaatit heikentävät muistia. Todetaan, ettei asiaa ole tieteellisesti todettu, mutta että aina voi vedota ”kemobreiniin”, kun muisti pätkii… Musta huumori kukkii vakavien teemojen rinnalla.

Nujerrettuja emme ole, vaikka sairaus kuinka putkahti puskista, kurssilaiset vakuuttavat – johan kurssille tulo on vahva todiste asiasta. Lääketieteeseen luotetaan, mitään sankarikoiria ei olla, yksi naisista luonnehtii, ja muut ovat täysin samaa mieltä.

Sopeutumisvalmennuskurssin eväät auttavat varmasti jaksamaan arjessa, kurssilaiset uskovat. Ja keskinäinen vertaistuki saattaa hyvinkin saada jatkoa. Uudet ystävykset tiedostavat, että matka kohti henkistä toipumista on vasta alussa.

Tiedonnälkäiset kurssilaiset Minna Sillanpää Nousiaisista (vas.) ja Anneli Roivainen Siilinjärveltä valmiina kuuntelemaan TtM Satu Niemisalon luentoa terveellisestä ruokavaliosta.

Juttu on julkaistu LOKI-lehdessä 1/2019. Lue koko lehti ja tutustu myös muihin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisuihin verkkosivuillamme.

Teksti: Marja Myllyluoma

Kuva: Pasi Leino

Hae syksyn 2019 sopeutumisvalmennuskursseille

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää syksyllä useita erilaisia maksuttomia sopeutumisvalmennuskursseja syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kurssit pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku). Haku kursseille on käynnissä!

Sopeutumisvalmennuskurssien tarkoituksena on antaa sairastuneelle tietoa syövästä sekä tukea hänen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toipumistaan. Kursseilla osallistujat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia toisten saman kokeneiden tai samassa elämäntilanteessa olevien kesken. Kursseja järjestetään sairaus- ja ikäryhmittäin. Lisäksi kurssit kohdennetaan joko kuntoutujalle, koko perheelle tai pareille.

Tutustu syksyn 2019 kurssitarjontaan ja täytä hakemuslomake.