Yksilöllistä tietoa, tukea ja neuvontaa Loimaalla

Loimaan neuvonta-asema palvelee syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään Loimaan sairaalan tiloissa, osoitteessa Seppälänkatu 15–17. Asema sijaitsee uusissa tiloissa sairaalan pohjakerroksessa, fysioterapiaosaston vieressä.

LOKI 1/2018
Julkaistu LOKI-lehden numerossa 1/2018

Neuvonta-asemalla työskentelevä syöpäsairaanhoitaja Pirkko-Liisa Santala tekee luomitarkastuksia ja välittää rintaproteeseja. Lisäksi Santala antaa esimerkiksi syövän oireita ja sairauden periytyvyyttä koskevaa neuvontaa sekä rintojen omatarkkailun opastusta.

– Kokonaisvaltaista terveydenedistämistyötä ja syöväntorjuntaa, Santala kiteyttää.

– Rintasyöpään sairastuneet voivat rinnanpoiston jälkeen hakea rinta- tai uimaproteesin sekä proteesitaskulliset rintaliivit tai uima-asun. Asiakas huomioidaan yksilöllisesti ja valitaan juuri hänelle mahdollisimman hyvin istuva proteesi.

Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä kartoitetaan asiakkaan kokonaistilanne ja käydään läpi, miten Lounais-Suomen Syöpäyhdistys voisi auttaa parhaiten paitsi sairastunutta itseään myös hänen läheisiään. Syöpäyhdistyksen neuvonta-asemalle voi tulla, vaikka ei olisi yhdistyksen jäsen.

– Vastaanottotilanne rakennetaan asiakkaan tarpeiden mukaan, ensikäyntiin varataan aikaa 1,5 tuntia. Puhumme sairaudesta ja sen kokemuksesta sekä mahdollisista hoidoista ja kuntoutumisesta.

Ohjaan kuntoutukseen ja avustan hakemusten täyttämisessä. Sairauden ensivaiheessa psykososiaalinen eli henkinen tuki on ensiarvoisen tärkeää.

Neuvonta-asemalla järjestetään säännöllisesti teemapäiviä, jolloin esillä ovat uusimmat proteesiliivit ja uima-asut sekä tarjotaan mahdollisuus sovitukseen ja ostosten tekoon.

Maksutonta opastusta

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpäneuvontapalvelut ovat kaikkien käytössä Loimaalla, Turussa ja Salossa. Opastusta ja tukea on saatavilla myös Forssassa ja Uudessakaupungissa.

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse ja varata ajan vastaanotolle. Ajanvaraukset maanantaista perjantaihin klo 9–11 numerosta 02 2657 927.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen antama syöpä- ja terveyskasvatusneuvonta täydentää julkisen terveydenhuollon palveluja. Tarjolla on monipuolista ja luotettavaa tietoa syöpäsairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, varhaisesta toteamisesta ja oireiden tunnistamisesta.

Lisäksi yhdistys välittää apuvälineitä ja vertaistukihenkilöitä sekä antaa keskusteluapua ja henkistä tukea. Syöpäneuvonta-asemaa hoitaa koulutettu ja asiaan perehtynyt sairaanhoitaja.

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuva: Daniel Heino