Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt: Iso osa syövistä pystyttäisiin estämään alkoholista luopumalla

(Syöpäjärjestöt 9.5.2018)

Suomessa vältettäisiin lähes 13 000 syöpää seuraavan 30 vuoden aikana, jos suomalaiset lopettaisivat kokonaan alkoholinkäytön. Pohjoismaiset tutkijat laskivat syöpien vähenemistä erilaisin alkoholinkulutuksen vähentämisen ja lopettamisen skenaarioin.

Suurin vältettävien syöpien määrä löytyi Suomessa rintasyövästä ja suun ja nielun syövistä. Rintasyöpiä alkoholin täydellinen välttäminen vähentäisi 30 vuodessa 4964 ja suun ja nielun syöpiä 3237 tapausta. Prosentuaalisesti eniten estettäisiin ruokatorven syöpiä – 23 prosenttia.

Alkoholinkulutuksen lopettamisen tai vähentämisen vaikutuksia tutkittiin myös suolisto-, maksa-, kurkunpään ja ruokatorven syövissä.

Jos kaikki Pohjoismaat olisivat sulkeneet hanat 2016, seuraavan 30 vuoden aikana vältettäisiin kaikkiaan noin 83 000 syöpää. Alkoholinkulutuksen jatkuessa nykyisenlaisena sitä vastoin Pohjoismaissa ennustetaan todettavan noin 1,5 miljoonaa kyseisten kuuden syövän tapausta 2016–2045.

– Alkoholi on merkittävä ja ehkäistävissä oleva syövän aiheuttaja. Vaikka alkoholin käyttö aiheuttaa kaiken kaikkiaan vähemmän syöpiä kuin tupakointi tai lihavuus, useissa yksittäisissä syöpätaudeissa hyvin suuri osa syövistä olisi estettävissä alkoholin käytöstä luopumalla, toteaa Suomea tutkimusryhmässä edustanut professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä.

Tutkimus tehtiin Prevent-makrosimulaatiomallilla. Siinä olivat mukana Islanti, Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska. Sen tilaaja oli Nordic Cancer Union.

 

Lue lisää: