Siirry suoraan sisältöön

Mielen myrsky tyyntyy tunnetaitoryhmässä

Kuvassa keskellä lastentunnetaito-ohjaaja Pia Ilves sekä hänen vierellään ryhmään osallistuneet Toivo ja Venla. Kolmikko tutkailee tekemiään huminapurkkeja.

Toivo ja Venla osallistuivat viime syksynä järjestettyyn tunnetaitoryhmään, joka oli osa Pia Ilveksen lasten tunnetaito-ohjaajakoulutuksen lopputyötä.

Kahdeksanvuotiaat Venla ja Toivo ovat tehneet tunnetaitoryhmässä huminapurkit. Kun lasipurkkia ravistaa, veden, helmien ja hileiden liike muistuttaa omien ajatusten ja tunteiden myrskyä. Katse voi tarttua vedessä leijuviin hippuihin. Kun ne laskeutuvat ja myrsky tyyntyy, voi itsekin rauhoittua.

Venla ja Toivo tietävät, että joskus pelkkä hengittäminenkin auttaa. Avuksi on askarreltu kuva omasta kädestä. Sormea voi kuljettaa toista sormea pitkin ylös sormenpäätä kohti ja taas alas. Sormen liikkuessa voi hengittää samaan tahtiin. Minkälaisissa tilanteissa hengittäminen sitten auttaa?

– Kun on vihainen, Toivo sanoo.
– Jos on vihainen tai jännittää, Venla jatkaa.

Tähän mennessä kaksikko on osallistunut Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori, lasten tunnetaito-ohjaaja Pia Ilveksen vetämään ryhmään kolme kertaa. Mielipide mukana olosta on selkeä.

– Kivaa, Venla sanoo.

Venlan on houkutellut ryhmään mukaan tuttu ohjaaja.

– Mulle sanottiin, että joudun tulemaan tänne, Toivo puolestaan kertoo.

Mutta jos tutkaillaan esimerkiksi ryhmässä tehtyä tunnemittaria, se kertoo, että ryhmään tullaan iloisella naamalla ja kivalla mielellä.

– Parasta on ollut näitten juttujen tekeminen, Toivo sanoo ja esittelee mittareita ja maalauksia.

Venlalle on ollut parasta se, että ryhmässä on oppinut uusia asioita.

– Hengitysjuttuja olen oppinut.

Ryhmässä on tutkailtu myös omassa vartalossa tuntuvia tuntemuksia, ”villipedon voimaa”,  jota voi purkaa esimerkiksi työskentelemällä saven kanssa. Kehonkuunteluharjoitusten tuloksia on myös piirretty paperille. Toivon mielessä on ollut meri ja maapallo, ne hän on maalannut paperille.

Jutut ovat olleet lapsille heidän sanojensa mukaan sekä aika vaikeita että aika helppoja. Ryhmässä on ollut mukana kaiken kaikkiaan neljä lasta ja kaksi ohjaajaa.

– Ohjaajat ovat kivoja, Toivo sanoo.
– He on aika päättäväisiä, Venla lisää.

Käsi pitelee huminapurkkia.

Tunnetaitoryhmässä askarrellaan huminapurkki, jonka avulla lapsi voi käsitellä ja säädellä omia tunteitaan.

Tunnetaidot tärkeitä kaikille

Kun lapsi itse, hänen sisaruksensa tai äitinsä tai isänsä sairastuu syöpään, lapsen mieli voi joutua myllerrykseen. Tunnetaitoryhmässä lapset saavat työkaluja omien tunteidensa käsittelyyn ja ilmaisuun.

Viime syksynä kokoontunut ryhmä, johon Toivo ja Venla osallistuivat, oli kohdennettu 8–12-vuotiaille syöpää sairastavien lasten sisaruksille. Ryhmä oli osa Ilveksen lasten tunnetaito-ohjaajakoulutuksen lopputyötä yksityisessä oppilaitoksessa.

– Tunnetaidot ovat tärkeitä aivan kaikille, mutta varsinkin näissä perheissä käydään läpi niin isoja tunteita, joita sairastuminen herättää, Ilves kuvaa.

Sairaus vaikuttaa koko perheeseen, joten on todella tärkeää, että lapset saavat käsitellä sairautta. Lasten on tärkeää ymmärtää, että heidän tunteensa ovat tärkeitä ja sallittuja.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tunnetaitoryhmissä lisätään tietoisuutta itsestä ja omista tunteista. Terapiasta ryhmässä ei kuitenkaan ole kyse. Ryhmän keinoina ovat luova tunnetyöskentely, kehon kuuntelu, hengittäminen ja draamaharjoitukset. Ryhmissä harjoitellaan myös satuhierontaa sekä myönteistä kosketusta.

– Tavoitteena on oppia tunnetaitoja sekä tunteiden tunnistamista ja säätelemistä. Samalla oppii tunnistamaan omia voimavarojaan ja saa onnistumisen kokemuksia.

Tunnetaitoryhmiä ohjaa lasten tunnetaito-ohjaaja Pia Ilves.

Uudet ryhmät alkavat keväällä

Tänä vuonna järjestetään kolme ryhmää. Maaliskuussa alkaa ryhmä 7–9-vuotiaille lapsille, joiden vanhempi sairastaa syöpää. Ryhmä 4–6-vuotiaille syöpää sairastavien lasten sisaruksille alkaa syyskuussa ja ryhmä 13–15-vuotiaille nuorille, joiden vanhempi sairastaa syöpää, lokakuussa.

Puolentoista tunnin tapaamisia on kahdeksan. Luottamus on ryhmässä todella suuressa roolissa.

– Ryhmissä on tavoitteena opetalla, mitä tunteet ovat, minkä nimisiä ne ovat ja miltä ne tuntuvat.

Jotkin tunteet voivat olla todella voimakkaita, jolloin etsitään keinoja, kuinka niitä voidaan säädellä. Lapsen on tärkeää saada kokemus siitä, että hän voi itse vaikuttaa omaan oloonsa.

Tunnetaidot ovat tärkeitä läpi elämän. Ryhmässä lähdetään miettimään, miltä eri tunteet tuntuvat ja missä ne tuntuvat. Ilo voi tuntua esimerkiksi pistelynä. Viha puolestaan voi tuntua sydämen tykytyksenä. Suru voi taasen puristaa rintakehää.

– On ollut ihanaa huomata, miten lapset ovat oppineet käyttämään taitojaan arjessa.

Ryhmässä askarrellaan muun muassa tunnetaitomittari.

Hae käynnistyviin lasten ja nuorten tunnetaitoryhmiin

Tänä vuonna järjestetään seuraavat ryhmät, jotka kokoontuvat Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turun Hirvensalossa. Jokainen ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa.

7–9-vuotiaat lapset, joiden vanhempi sairastaa syöpää
kokoontumiset torstaisin 19.3.–7.5. klo 17.30–19.00 (haku päättyy 27.2.)
4–6-vuotiaat lapset, joiden sisarus sairastaa syöpää
kokoontumiset torstaisin 3.9.–22.10. klo 17.30–19.00 (haku päättyy 3.8.)
13–15-vuotiaat nuoret, joiden vanhempi sairastaa syöpää
kokoontumiset torstaisin 29.10.–17.12. klo 17.30–19.0 (haku päättyy 29.9.)

Ryhmiin haetaan lomakkeella, joka palautetaan täytettynä Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen. Hakemuslomakkeen ja lisätietoja löydät täältä. Hakuaika päättyy kuukautta ennen ryhmän ensimmäistä kokoontumiskertaa. Huom! Maaliskuussa alkavaan ryhmään on mahdollista hakea 27.2. saakka.

Teksti: Sini Silvàn
Kuvat: Satu Huolman