Siirry suoraan sisältöön

Takaisin elämään syövän jälkeen

Kuvassa on kukkapelto.

(julkaistu 20.1.2023, päivitetty 22.2.2023)

Ilmoittautuminen ryhmiin on päättynyt!

Syöpähoitojen päätyttyä olo voi olla hämmentynyt. Paluu tavalliseen elämään ei olekaan yksinkertaista – työpaikalla on tapahtunut muutoksia, parisuhde voi olla koetuksella, lasten tai iäkkäiden vanhempien kanssa on haasteita, sairaus on murentanut eläkkeelle jäämiseen liittyneet odotukset. Oma olokaan ei tunnu helpottuneelta, sillä pelko kaihertaa mieltä.

Takaisin elämään -keskusteluryhmissä omia ajatuksia ja kokemuksia syövän jälkeisestä elämästä on mahdollista jakaa muiden saman kokeneiden kanssa. Toisilta samankaltaisessa tilanteessa olevilta saatava vertaistuki on tärkeä osa sairastuneen tukemista. Tietyissä tilanteissa vain toinen saman kokenut voi täysin ymmärtää vakavan sairauden kohdannutta.

Keskusteluryhmissä saa myös ammattilaisen tukea, sillä ryhmiä ohjaa vaativan erityistason psykoterapeutti Florence Schmitt. Hän on tehnyt uransa psykoterapeuttina Turun yliopistollisen keskussairaalassa. Hän on vetänyt myös neljä aikaisemmin järjestettyä vastaavanlaista keskusteluryhmää.

Ryhmä järjestetään sekä työikäisille että eläköityneille, sillä haastavat asiat ovat hieman erilaisia. Molemmissa ryhmissä on kuitenkin mahdollista keskustella luottamuksellisesti mieltä askarruttavista kysymyksistä, joihin ei välttämättä osaa hakea vastausta keneltäkään, kun ovet sairaalaan ovat sulkeutuneet hoitojen päätyttyä.

Schmittin mukaan hoitojen aikana tunteet laahaavat koko ajan hieman perässä, eikä niistä ole aina mahdollista keskustella kenenkään asiantuntijan kanssa. Kun hoidot sitten ovat ohitse, tuntee syövän sairastanut helposti olevansa melkein heitteillä. Tähän vaiheeseen auttaa mahdollisuus puhua tuntemuksistaan vertaisten kanssa ohjatussa ryhmässä.

Vaikka sairastettu syöpä voi olla mikä tahansa ja kokemukset sairastamisesta erilaiset, ryhmäläisten mieliä kalvaa yllättävän moni yhteinen kysymys: ovatko fyysiset oireeni normaaleita? Miten selviän tästä tunteiden kaaoksesta?

Keskustelua luottamuksella

Molemmat ryhmät kokoontuvat viisi kertaa: maanantaina 27.2., maanantaina 13.3., maanantaina 27.3., keskiviikkona 12.4. ja maanantaina 24.4. Työelämän jättäneiden ryhmä kokoontuu Meri-Karinassa alkuiltapäivästä kello 15.00–16.30 ja työikäisten hieman myöhemmin, kello 17.00–18.30.

Molempiin ryhmiin otetaan korkeintaan kymmenen henkilöä, jotta jokaisella on aikaa jakaa asioitaan oman halunsa mukaan. Kaikki ryhmissä käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.

Ilmoittautuminen ryhmiin on päättynyt.

Lisätiedot:
Vastaava hoitaja Teija Kemppainen
02 2657 609, teija.kemppainen@lssy.fi