Siirry suoraan sisältöön

Tietoa syöpäsairaille räätälöidysti ja ajan kanssa

Kuvassa on Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosaston osastonhoitaja Nina Julin, kokemusasiantuntija Tuula Nikkilä, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, seksuaalineuvoja Minna Vuola, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vastaava hoitaja Teija Kemppainen ja yhdistyksen syöpäsairaanhoitaja Mia Kuusisto.

Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosaston osastonhoitaja Nina Julin (vas.), kokemusasiantuntija Tuula Nikkilä, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, seksuaalineuvoja Minna Vuola, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vastaava hoitaja Teija Kemppainen (tuolissa vasemmalla) ja yhdistyksen syöpäsairaanhoitaja Mia Kuusisto ovat erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön.

(7.3.2025)

Kerran kuukaudessa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Mia Kuusisto vierailee Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosastolla ja kertoo millä kaikilla eri tavoin yhdistys on syöpäpotilaan tukena. Kokemusasiantuntija Tuula Nikkilä vie sanomaa osastoille viikoittain. Varha ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tekevät yhteistyötä, jotta syöpää sairastavat saavat tietää yhdistyksen heille tarjoamista palveluista.

– Syöpäosastolla on pidemmän aikaa toivottu tämänkaltaista yhteistyötä. Sairaalan ensimmäisessä kerroksessa on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontapiste, mutta potilaat eivät aina pysty siellä vierailemaan. He jäävät paitsi palvelusta, jota he voisivat saada, Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäosaston osastonhoitaja Nina Julin sanoo.

Ensimmäisen kerran yhdistyksen sairaanhoitaja Mia Kuusisto vieraili syöpäosastolla viime maaliskuussa. Lähes samaan aikaan kokemusasiantuntija aloitti osastovierailunsa. Hänen ehdotuksestaan nämä molemmat voimat yhdistettiin.

Kuusisto käy kokemusasiantuntija Tuula Nikkilän kanssa läpi yhdistyksen ajankohtaiset asiat sekä mitä potilaat ovat toivoneet kuulevansa. Kuusisto vierailee osastolla kerran kuukaudessa, Nikkilä viikoittain.

– Saan Mialta kokonaisvaltaisen kuvan syöpäyhdistyksen toiminnasta ja palveluista ja tiedän, mihin ohjata potilaita. Osastovierailujeni aikana potilaiden kanssa tulee luontevasti puheeksi, ovatko he tietoisia yhdistyksestä ja mitä kaikkia palveluja yhdistykseltä on mahdollista saada, Tuula sanoo.

Tietoa ei etsitä, se annetaan

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vastaava hoitaja Teija Kemppainen on iloinen siitä, että yhteistyön kautta yhdistys tavoittaa aikaisempaa paremmin sairauden eri vaiheissa olevat potilaat. Myöskään potilaiden tai heidän läheistensä ei tarvitse itse alkaa etsiä tietoa, vaan se pystytään antamaan.

Yhteistyö on mahdollistanut myös sen, että tarjolla olevista palveluista kerrotaan räätälöidysti: potilaalta voidaan kysyä, mikä häntä kiinnostaa ja hänelle voi kertoa yksilökohtaisesti eri mahdollisuuksista.

Monet potilaat ovat halunneet kuulla yhdistyksen kursseista, joista he ovat esittäneet hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä. Kurssitoiminnassa mukana olevan Kuusiston onkin ollut helppoa kertoa kurssien sisällöstä hyvin tarkasti. Myös yhdistyksen jäsenille maksettavat hoitopäiväkorvaukset ovat herättäneet kiinnostusta.

Kuusisto on kuitenkin kertonut potilaille hyvin laajasti yhdistyksen palveluista, sillä potilaat ovat olleet kiinnostuneita lähes kaikesta: niin yhdistyksen matkakerhon järjestämistä matkoista, Turun seudun paikallisosaston Ahkerat Kertut -käsityöpiiristä kuin mahdollisuudesta keskustella psykologin kanssa.

– Unelmointi on monelle osastolla olevalle tärkeää. Potilaat ovat esimerkiksi saattaneet haaveilla tulevansa kurssillemme tai lähtevänsä matkakerhon päiväretkelle, kun he ovat paremmassa kunnossa, Kuusisto sanoo.

Kuusiston ja Nikkilän vierailut osastolla ovat tuottaneet konkreettista tuloksia: potilaita on osallistunut Meri-Karinassa pidetyille kursseille sekä käynyt äänimaljarentoutuksessa ja Mindful Body -tunneilla, joista Kuusisto on jakanut tietoa kiinnostuneille.

Positiivista palautetta

Julinin mukaan syöpäpotilaat saavat hoitojen alkaessa paljon tietoa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen palveluista, mutta kaiken muun tiedon keskellä se hukkuu.

– On mahtavaa, että näihin palveluihin voidaan palata uudelleen. Monesti potilas on saattanut lukea jonkin yhdistyksen esitteen, mutta kaiken keskellä se on jäänyt lehtikoriin, Julin sanoo.

Nikkilä muistuttaa myös siitä, että tietyissä sairauden vaiheissa tiedon vastaanottamiskyky on todella heikko.

– On tärkeää, että voin antaa esimerkiksi esitteen, johon potilas voi tutustua rauhassa ja palata siihen, vaikka myöhemmin kotonaan, Nikkilä kertoo.

Potilaiden antama palaute yhteistyöstä on ollut hyvää. Erityistä kiitosta on annettu siitä, että potilaat ovat saaneet juuri sitä tietoa, mitä he ovat halunneet ja toivoneet – sängyn vierelle juttelemaan istahtavalta sairaanhoitajalta tai kokemusasiantuntijalta on voinut kysyä juuri niistä asioista, jotka kiinnostavat.

Kuusiston ja Nikkilän lisäksi yhteistyössä keskeisessä roolissa on syöpää sairastavien nuorten aikuisten kanssa työskentelevä ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, seksuaalineuvoja Minna Vuola. Hänen mukaansa potilaille on helppo kertoa yhdistyksen palveluista, kun tietää mistä ja kenestä puhuu. Myös potilaiden kynnys osallistua yhdistyksen tarjoamaan toimintaan madaltuu, kun vastassa on ainakin yhdet tutut kasvot.

Vuola korostaa myös läheisten tukemisen tärkeyttä. Hänen mukaansa potilaat saavat paljon tukea Varhalta, mutta myös läheiset tarvitsevat osansa – tässä syöpäyhdistyksellä on tärkeä rooli.

Turvaverkko hoitojen päätyttyä

Julinin mielestä kolmas sektori on tärkeä osa sairaalan toimintaa. Hänen mielestään on erittäin tärkeää hyödyntää kaikki resurssit, jotka on vain mahdollista hyödyntää.

Yhdistyksen merkitys korostuu myös hoitojen päättymisen vaiheessa. Sulkiessaan viimeisen kerran sairaalan oven potilas saattaa havahtua miettimään, keneen hän voi nyt ottaa yhteyttä, kuka ottaa hänestä kiinni.

– On ihanaa, että voimme sanoa, että meillä on tarjota turvaverkko, Julin sanoo.

Nikkilän mielestä on tärkeää, että potilas ja hänen läheisensä saavat tuen yhdestä palveluverkostosta sen sijaan, että tukea tarvitsisi etsiä monesta eri suunnasta.

– Tämän on todellista resurssien kohdentamista, Nikkilä sanoo.

Kemppainen korostaa, että tieto ei kulje ainoastaan yhteen suuntaan, vaan myös yhdistys saa arvokasta tietoa siitä, millaiset potilaiden ja läheisten tarpeet ovat.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys vierailee syöpäosastolla

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja on tavattavissa syöpäosastolla keskiviikkona 26.3., 16.4. ja 21.5. klo 13–15. Vierailut mahdollistavat terveydenhuollon ammattilaisen tuen sekä tiedon saamisen yhdistyksen palveluista ja toiminnasta. Lisätietoa vierailuista antaa sairaanhoitaja Mia Kuusisto, 044 751 8105 tai mia.kuusisto@lssy.fi.