Siirry suoraan sisältöön

Kurssit syöpää sairastaville

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää monenlaisia kursseja syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kurssit antavat vertaistukea, tietoa syövästä sekä tukea työssä ja arjessa jaksamiseen.

Turvallisesti kuntoutuspalvelussa

Noudatamme kurssien järjestämisessä Suomen hallituksen linjaamia kokoontumisrajoituksia ja viranomaisten ohjeita riskiryhmistä, tehostetusta hygieniasta, turvaetäisyyksistä sekä muista tarpeellisista suosituksista. Ohjeiden avulla pyrimme välttämään koronaviruksen leviämistä ja toteuttamaan kurssitoimintaamme turvallisesti. Käytäthän maskia tullessasi kurssille ja varaathan niitä mukaan riittävän määrän koko kurssiviikon ajaksi.

Onko kuntoutukseen turvallista lähteä?

Huolehdimme Meri-Karinassa siitä, että tartuntojen ja taudin leviämisen riski kuntoutuksessa on mahdollisimman pieni. Alla on muutamia esimerkkejä asioista, joihin panostamme kurssitoiminnassamme:

  • Kuntoutuskeskuksemme on pieni, jolloin lähikontakteja syntyy vähemmän kuin suuremassa keskuksessa.
  • Suunnittelemme kuntoutustoiminnan yleisten koronalinjausten ja rajoitteiden mukaisesti.
  • Ammattitaitoinen henkilökuntamme toimii asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden parhaaksi.
  • Ohjeistamme henkilökuntamme ja asiakkaamme hyvin etukäteen ja annamme selkeät toimintaohjeet.
  • Kuntoutustiloissamme on useita käsienpesupisteitä ja mahdollisuuksia käsien desinfiointiin.
  • Siivoushenkilökuntamme huolehtii pintojen puhtaudesta tehostetusti.
  • Käytössämme on tarvittavat suojavarusteet.
  • Avarat ja laajat toimitilamme sekä ulkoilualueemme mahdollistavat kuntoutujaryhmien sijoittamisen erilleen ja pienempiin ryhmiin.
  • Olemme suunnitelleet varotoimenpiteet siltä varalta, että kuntoutuksen aikana joku alkaa oireilla.
  • Seuraamme koronavirustilannetta ja viranomaisohjeita tarkasti ja teemme yhteistyötä Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiotorjuntayksikön kanssa.

Hyvinvointikeskus Meri-Karinalle on myönnetty Clean & Safe Turku -merkki.

Lue lisää merkin myöntämisestä.

Kuvassa on Clean & Safe Turku -tunnus.

Yleistä kursseista

Mistä kursseissa on kyse?

Kursseja järjestetään kaiken ikäisille syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen. Kurssit tarjoavat vertaistukea, tietoa syöpäsairaudesta ja sen hoidosta sekä tukea työssä ja arjessa jaksamiseen. Kurssit on tarkoitettu joko tiettyä syöpää sairastaville tai kaikille syöpäpotilaille syöpäsairaudesta riippumatta. Kursseja järjestetään yksilö-, pari- ja perhekursseina. Osa perhekursseista on tarkoitettu perheille, joissa on syöpää sairastava aikuinen ja osa perheille, joissa on syöpää sairastava lapsi. Läheisensä syöpään menettäneille järjestetään oma kurssinsa. Kaikki kurssit ovat maksuttomia ja valtakunnallisia.

Missä kurssit järjestetään?

Kurssit järjestetään Turun Hirvensalossa sijaitsevassa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Suurin osa kursseista järjestetään pääsääntöisesti viiden vuorokauden mittaisina jaksoina. Yön yli kestävillä kursseilla kuntoutujat sekä kurssille mahdollisesti osallistuva puoliso tai läheinen tai koko perhe yöpyvät Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Yöpymiseen sisältyy täysiylläpito. Hyvinvointikeskus sijaitsee meren äärellä, kauniin luonnon keskellä. Turun keskusta sekä rautatie- ja linja-autoasema ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä. Aivan keskuksen vieressä on runsaasti maksuttomia pysäköintipaikkoja.

Mitä kursseilla tehdään?

Kursseja ohjaavat terveydenhuollon ammattilaiset, kuten sosionomi, psykologi, sairaanhoitaja, fysio- ja ravitsemusterapeutti sekä syöpätauteihin erikoistuneet lääkärit. Kursseihin sisältyy muun muassa yksilö- ja ryhmäkeskusteluja, asiantuntijaluentoja, kyselytunteja sekä toiminnallisia menetelmiä. Kursseilla muun muassa annetaan terveysneuvontaa sekä syvennetään syöpäsairauteen ja sen hoidon vaikutuksiin liittyvää tietoa. Kurssit tarjoavat myös vertaistukea. Lisäksi kursseilla on vapaa-ajan ohjelmaa.

Mitä kurssit maksavat?

Kurssit ovat kuntoutujille ja kurssille mahdollisesti osallistuville puolisoille tai läheisille tai koko perheelle täysin maksuttomia. Kursseja rahoittavat Kansaneläkelaitos, Veikkaus, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistys.

Miten kursseille haetaan?

Kaikille kursseille voi hakea joko postitettavalla paperihakemuksella tai sähköisesti verkon kautta. Tarkemmat hakuohjeet ja hakuaika kerrotaan kurssitiedoissa. Kursseille voi hakea, kun syöpään sairastumisesta on kulunut aikaa vähintään puoli vuotta. Kursseille voi hakeutua myös syövän uusiutuessa.

Vuoden 2022 kurssit

Kuvassa on kanootti järvellä.

Valitse sinua kiinnostava kurssi ja lue lisää kurssista klikkaamalla kurssin ajankohtaa. Kurssin tiedoissa kerrotaan muun muassa kurssin tavoitteista, sisällöstä sekä kurssille hakeutumisesta. Kelan hakemuksen voi lähettää myös verkon asiointipalvelu OmaKelassa, ja Veikkauksen kurssille voi hakea paperisen lomakkeen sijaan myös sähköisellä lomakkeella.

Haku Kelan kursseille on käynnissä niin kauan kuin paikkoja on jäljellä. Haku Veikkauksen tukemille kursseille päättyy kuukautta ennen kurssin alkamista. Kaikki kurssit on myös koottu alla olevaan kurssiesitteeseen, josta näet yhdellä silmäyksellä kaikkien kurssien järjestämisajankohdat.

Lataa vuoden 2022 kurssiesite (pdf)

Kelan kurssit

Kurssit eturauhassyöpää sairastaville
Parikurssi 24.–28.10. (Kela nro 83406) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Kurssit rintasyöpää sairastaville
Parikurssi alle 68-vuotiaille 23.– 27.5. (Kela nro 83431) Tarkista asiakaspaikkatilanne
Parikurssi alle 68-vuotiaille 12.–16.12. (Kela nro 83432) Tarkista asiakaspaikkatilanne
Parikurssi yli 68-vuotiaille 29.8.–2.9. (Kela nro 83433) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Kurssit hematologista syöpää sairastaville
Parikurssi 30.5.–3.6. (Kela nro 83419) Tarkista asiakaspaikkatilanne
Parikurssi 10.–14.10. (Kela nro 83420) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Kurssit ruoansulatuskanavan syöpää sairastaville
Parikurssi  27.6.–1.7. (Kela nro 83425) Tarkista asiakaspaikkatilanne Peruttu!
Parikurssi  7.–11.11. (Kela nro 83426) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Kurssit kaikille syöpää sairastaville
Parikurssi alle 50-vuotiaille 12.–16.9. (Kela nro 83454) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Kurssit perheille, joissa lapsi sairastaa
Perhekurssi alle 16-vuotiaille 19.–23.6. (Kela nro 83503) Tarkista asiakaspaikkatilanne
Perhekurssi alle 16-vuotiaille 4.–8.7. (Kela nro 83501) Tarkista asiakaspaikkatilanne

Veikkauksen tukemat kurssit

Kurssit kaikille syöpää sairastaville
Liikuntapainotteinen parikurssi 15.–19.8.
Liikuntapainotteinen parikurssi 21.–25.11.
Meren aalloilla – melonnan alkeet tutuiksi ja voimavaraksi -yksilökurssi 18.–22.7.
Meren aalloilla – melonnan alkeet tutuiksi ja voimavaraksi -yksilökurssi 1.–5.8.
Voimavarakurssi – parikurssi parantumatonta syöpää sairastaville 19.–23.9.

Kurssi gynekologista syöpää sairastaville
Yksilökurssi gynekologista syöpää sairastaville 3.–7.10.

Kurssi nuorille aikuisille
Yksilökurssi 18–40-vuotiaille 20.–22.5. Lisäksi verkkotapaamisen 4.5. ja 29.6.

Kurssit perheille, joissa aikuinen sairastaa
Perhekurssi levinnyttä rintasyöpää sairastaville 6.–10.6.
Perhekurssi kaikille syöpää sairastaville 13.–17.6.

Kurssi läheisensä menettäneille
Vertaistuesta voimaa suruun – kurssi leskille ja lapsille 2.–4.12.

Lisätiedot

Meri-Karinan kurssitoimisto
02 2657 610, kurssi@lssy.fi

Perhekurssit

Perheille, joissa on syöpää sairastava lapsi, järjestetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa omia kursseja. Kurssien kohderyhmänä ovat perheet, joissa on alle 16-vuotias syöpää sairastava lapsi, jonka sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. Kurssit soveltuvat myös infektioeristyksessä oleville lapsille. Koko perhe majoittuu kurssin ajaksi Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen. Majoittumiseen sisältyy täysihoito.

Kurssien tavoitteena on muun muassa antaa ajankohtaista tietoa lasten syöpäsairauksista ja niiden hoidoista, löytää keinoja arjessa selviytymiseen ja antaa koko perheelle mahdollisuus tunteiden käsittelyyn. Kurssit myös auttavat sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita. Yksi merkittävimmistä kurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille. Kurssiohjelmaan kuuluu esimerkiksi asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa ja tunnetyöskentelyä lapsille heidän ikätasonsa huomioiden ja koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä.

Kursseille haetaan Kelan lomakkeella, ja molemmat ovat maksuttomia ja valtakunnallisia. Lisätietoja kurssien tavoitteista, sisällöstä sekä hakemisesta kurssille löydät klikkaamalla kurssin nimeä. Kelan hakemuksen voi lähettää verkon asiointipalvelu OmaKelassa.

Ajankohdat vuonna 2022

Lisätiedot

Perhetyön asiantuntija Ruut Ketola
044 451 5655 tai ruut.ketola@lssy.fi

Esitteet

Lataa vuoden 2022 perhekurssiesite (pdf)

Omaishoitajien kuntoutuskurssit

Kuvassa nuorempi ja vanhempi nainen pitelevät toisiaan kädestä.

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään maksuttomia omaishoitajien kuntoutuskursseja omaishoitajan ja hänen läheisensä tueksi ja virkistykseksi.

Kurssit ovat Kelan kuntoutuskursseja, ja ne on tarkoitettu yli 18-vuotiaille opiskelemassa, työelämässä tai eläkkeellä oleville omaishoitajille, jotka hoitavat tai avustavat päivittäin aikuista läheistään. Omaishoitaja osallistuu kuntoutukseen yhdessä läheisensä kanssa. Läheisen on suoriuduttava riittävän itsenäisesti ja ilman jatkuvaa avustamista kuntoutuksen aikana. Kuntoutus on kohdennettu omaishoitajille, joilla on kunnan kanssa laadittu omaishoitajasopimus sekä niille omaishoitajille, joilla sopimusta ei ole.

Tavoitteet

Kuntoutuksen tavoitteena on tukea omaishoitajan elämäntilanteen hallintaa sekä tarjota apua omaishoitajuudesta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja niistä selviytymiseen. Tärkeänä osana kuntoutusta on vertaistuki, jonka ryhmäkuntoutus mahdollistaa.

Sisältö

Kuntoutus sisältää moniammatillisen työryhmän tapaamiset, yksilö- ja ryhmätoimintaa, ohjattua liikuntaa, vapaa-ajan ohjelmaa sekä majoituksen ja täysihoidon Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa.

Toteutus

Kuntoutus toteutetaan ryhmäkuntoutuksena kymmenen kuukauden aikana kolmessa viiden vuorokauden jaksossa. Ryhmäkuntoutukseen osallistuu kahdeksan omaishoitajaa ja heidän läheisensä.

Ajankohdat vuonna 2022–2023

Vuosina 2022–2023 kuntoutuskursseja järjestetään seitsemän. Kuntoutus toteutetaan kymmenen kuukauden aikana kolmessa viiden vuorokauden jaksossa. Valitse itsellesi ja läheisellesi ajankohdaltaan parhaiten sopiva kuntoutuskurssi:

Kela nro  1. jakso  2. jakso 3. jakso
83238 24.–28.1.2022 4.–8.4.2022 27.6.–1.7.2022
83239 28.3.–1.4.2022 6.–10.6.2022 5.–9.9.2022
83240 25.–29.4.2022 25.–29.7.2022 17.–21.10.2022
83241 30.5.–3.6.2022 22.–26.8.2022 14.–18.11.2022
83242 8.–12.8.2022 28.11.–2.12.2022 27.2.–3.3.2023
83243 26.–30.9.2022 12.–16.12.2022 13.–17.3.2023
83244 31.10.–4.11.2022 6.–10.2.2023 8.–12.5.2023

Lisätietoja ja hakeminen

Lisätietoja kurssien tavoitteista, sisällöstä sekä hakeutumisesta kurssille saat Meri-Karinan kurssitoimistosta sekä Kelan verkkosivulta. Hakemuksen voi lähettää verkon asiointipalvelu OmaKelassa.

Siirry Kelan verkkosivulle

Lisätiedot

Meri-Karinan kurssitoimisto
02 2657 610, kurssi@lssy.fi

Esitteet

Lataa vuoden 2022–2023 omaishoitajakurssesite (pdf)

Ladattavat hakulomakkeet

Tiesitkö, että voit lähettää Kelan hakemuksen myös verkon asiointipalvelu OmaKelassa? Myös Veikkauksen kursseille on mahdollista hakea sähköisellä hakulomakkeella. Lisätietoja hakemisesta löydät kurssitiedoista.

Kelan kurssit
Lataa hakemuslomake KU132 (pdf)
Lataa hakemuslomake KU104 (pdf)

Veikkauksen kurssit
Lataa hakemuslomake (yksilö-, pari- ja perhekurssit) (pdf)
Lataa hakemuslomake (kurssi Vertaistuesta voimaa suruun) (pdf)

Ladattavat esitteet

Vuosi 2022
Lataa vuoden 2022 kurssiesite (pdf)
Lataa vuoden 2022 perhekurssiesite (pdf)
Lataa vuoden 2022–2023 omaishoitajakurssiesite (pdf)

Muuta

Tutustu potilastietojen säilytystä koskevaan tiedotteeseen
Lue potilastietojen säilytyksestä (pdf)

Mitä kuntoutuminen on? Entä paluu arkielämään? Tee tietotesti, joka sisältää tietoa erilaisista kuntoutumisen osa-alueista. Tekemällä testin saat lisätietoa yleisesti askarruttaviin kysymyksiin.
Siirry tekemään testi FICANWestin verkkosivulle

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

Tuettu Veikkauksen tuotoilla