Siirry suoraan sisältöön

Sairastuneelle

Syöpä muuttaa elämää. Et ole kuitenkaan yksin sairauden kanssa, sillä sinun on mahdollista saada monenlaista apua muuttuneessa elämäntilanteessa.

Syöpäneuvonta-asemat

Koronavirusepidemian aikaan syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarjotaan  neuvontaa, ohjausta sekä tukea puhelimitse ja sähköpostitse. Katso alta syöpäpotilaiden neuvonnan ja ohjauksen yhteystiedot. Muutoin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpäneuvonta-asemien vastaanottotoiminta Turussa, Loimaalla, Salossa, Forssassa ja Uudessakaupungissa on keskeytetty toukokuun loppuun saakka.

Syöpäpotilaiden neuvonta ja ohjaus
Neuvontapalveluihin liittyvät asiat:
Vastaava hoitaja Teija Kemppainen
02 2657 927 (ma-pe klo 9–11)

Psykososiaalinen tuki:
Vastaava hoitaja Teija Kemppainen
02 2657 609, teija.kemppainen@lssy.fi

Vertaistukihenkilövälitys:
Vastaava hoitaja Teija Kemppainen
02 2657 619 (ti-ke 10–15)
Huomaathan, että tuettava ja tuen saaja eivät yleisen koronavirustilanteen vuoksi voi tavata kasvokkain, joten tukea annetaan ainoastaan puhelimitse. Lue lisää vertaistukitoiminnasta.

Syöpäpotilaille tukea ja neuvontaa koronaviruksen aikaan

Syöpäjärjestöjen valtakunnalliset neuvontapalvelut tarjoavat tietoa ja tukea sairastuneille ja läheisille puhelimitse, sähköpostitse tai chatissä myös koronavirustilanteen aikaan.

Askarruttaako sinua jokin syöpään liittyvä kysymys? Tai kaipaatko tukea selviytymiseen vaikeassa elämäntilanteessa, joka liittyy omaan tai läheisen sairastumiseen? Älä jää kysymysten kanssa yksin. Syöpäjärjestöjen maksuton valtakunnallinen neuvontapalvelu palvelee sinua syöpään liittyvissä asioissa.

 • Puhelinneuvonta. Syöpäjärjestöjen valtakunnallista puhelinneuvontaa saa numerosta 0800 19 414 maanantaisin ja torstaisin klo 10–18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–15. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Kysymyksiisi vastaavat Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
 • LiveChat. Chat antaa mahdollisuuden keskustella reaaliaikaisesti sairaanhoitajan kanssa tai lähettää LiveChatin kautta sähköpostia. Kysymyksiisi vastaavat Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
 • Sähköpostineuvonta. Potilaille on myös tarjolla sähköpostineuvontaa. Hoitajalle voi lähettää kysymyksen osoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Hoitajat vastaavat viestiisi neuvontapalvelun aukioloaikana. Voit lähettää sähköpostitse myös toiveen soittopyynnöstä, jolloin hoitajat soittavat takaisin sinulle neuvonnan aukioloaikana.
 • Etuusneuvontapuhelin. Etuusneuvontapuhelin antaa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä sairauden kohdatessa. Neuvontapuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303.
 • Syöpäkipulinja. Syöpäkipulinjalta potilaat ja omaiset voivat kysyä neuvoa syöpäkipuun liittyviin asioihin. neuvontaa saa numerosta 050 369 6707  arkisin klo 9–12.

Lisätiedot

Tutustu koronavirustilannetta koskeviin julkaisuihin:


Lapset puheeksi -keskustelu

Huom! Koronavirustilanteen vuoksi toiminta on keskeytetty toistaiseksi!

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa Lapset puheeksi -keskustelua perheille, joita on kohdannut syöpä. Lapset puheeksi -menetelmä on tarkoitettu avuksi vanhemmille tai lapsen ja nuoren muille tärkeille läheisille tukemaan lasta ja nuorta eri kehitysvaiheissa ja kulloisessakin elämäntilanteessa. Menetelmän avulla pyritään tukemaan lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäisemään mahdollisia ongelmia räätälöimällä lapsen ja nuoren arkipäivä juuri häntä tukevaksi.

Keskustelu toteutetaan vanhempien tai vanhemman sekä Lapset puheeksi -menetelmäkoulutuksen käyneen työntekijän kanssa. Keskustelussa kartoitetaan lapsen arki kaikissa kehysympäristöissä, tunnistetaan vahvuudet ja haavoittuvuudet ja tehdään toimintasuunnitelma, jota perhe lähtee toteuttamaan arjessaan. Ajanvaraus Lapset puheeksi -keskusteluun numerosta 02 2657 927 (ma-pe klo 9–11).

 


Neuvontapiste Tyksin T-sairaalassa

Huom! Koronavirustilanteen vuoksi Tyksin neuvontapisteellä ei ole Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen hoitajapäivystystä toistaiseksi.

Tyksin neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssitoiminnasta ja vertaistuen saatavuudesta sekä terveydenhuollon ammattilaisen tukea.

Neuvontapiste sijaitsee T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa, syöpäpoliklinikan ja sädehoitopoliklinikan välisessä aulassa. Olemme tavattavissa keskiviikkoisin klo 9–12. Tule vaihtamaan kuulumisia tai kysymään syöpäyhdistyksen toiminnasta!

Kurssi- ja neuvontapalveluidemme puhelinnumero on 02 2657 610.

 

Informationsdisk, Sydvästra Finlands Cancerförening

 • ger tid för mötet och hälsovårdstjänst,
 • information om canceroförenings aktiviteter,
 • information om rehabilitering och peer support

Informationdisken ligger på första våningen i T-sjukhuset, i lobbyn mellan cancerkliniken och radioterapikliniken. Vi är på plats på onsdagar kl. 9–12.

 

Information Desk, Cancer Society of South-West Finland

 • provides time to discuss with a healthcare professional,
 • emotional support,
 • information on Cancer Society activities,
 • information on rehabilitation,
 • information on the availability of peer support

The information desk is located in T-Hospital, 1st floor, in the lobby between the cancer clinic and the radiotherapy clinic. We are reachable on Wednesdays at 9 am – 12 am.

 


Takaisin elämään -keskusteluryhmät uudet ryhmät aloittavat syksyllä

Molempien kevään Takaisin elämään -ryhmien kokoontumiset jouduttiin perumaan koronaviruksen vuoksi. Aloitamme syksyllä kaksi uutta keskusteluryhmää. Mukaan ryhmiin ovat tervetulleita niin kevään ryhmiin ilmoittautuneet kuin uudet aiheesta kiinnostuneet.

Ryhmissä keskustellaan ja jaetaan kokemuksia siitä, millaista on ollut palata takaisin tavalliseen elämään syöpähoitojen päättymisen jälkeen. Keskusteluissa käydään läpi, miten henkinen ja fyysinen toipuminen ovat sujuneet. Molempia ryhmiä vetää psykoterapeutti Florence Schmitt. Hän on tehnyt uransa psykoterapeuttina Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenpsykiatrian klinikalla. Hän on myös hoitanut onkologian klinikalla syöpään sairastuneita aikuisia ja heidän alaikäisiä lapsiaan.

Ryhmiä järjestetään kaksi. Molemmat ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden syöpähoitojen päättymisestä on kulunut enintään noin puoli vuotta. Toinen ryhmä on suunnattu alle 60-vuotiaille, joiden lapset asuvat kotona. Toinen ryhmä on suunnattu yli 60-vuotiaille, joilla ei ole kotona asuvia lapsia. Ryhmän kokoontuvat Turun Hirvensalossa sijaitsevassa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa seuraavasti:

Alle 60-vuotiaat, joiden lapset asuvat kotona

 • 2.9., 16.9., 30.9., 14.10. ja 21.10. klo klo 17.00–18.30

Yli 60-vuotiaille, joilla ei ole kotona asuvia lapsia

 • 2.9., 16.9., 30.9., 14.10. ja 21.10. klo 14.45–16.15

Ilmoittaudu mukaan ryhmään. Molempiin ryhmiin otetaan 8–10 osallistujaa. Ryhmissä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: vastaava hoitaja Teija Kemppainen, p. 02 2657 609 tai teija.kemppainen@lssy.fi

 


Ensitietopäivät

Huom! Koronavirustilanteen vuoksi toukokuun ensitietopäivä järjestetään syksyllä.

Ajankohtaista tietoa sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät Selviytyminen arjessa syöpähoitojen keskellä -tilaisuuksia hiljattain sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen. Tilaisuudessa saat ajankohtaista tietoa sekä uusia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa.

Tilaisuudet järjestetään vuonna 2020 seuraavasti:

 • keväällä 3.3. ja 12.5.
 • syksyllä 8.9. ja 24.11.

Tilaisuudet järjestetään Tyksin T-sairaalassa (Hämeentie 11, Risto Lahesmaa -sali). Vapaa pääsy. Ilmoita mahdollinen erikoisruokavaliotoiveesi ennen tilaisuuden alkua kuntoutusohjaajalle. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja osallistuminen on vapaaehtoista. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

OHJELMA

12.00–13.45

 • Tilaisuuden avaus, kuntoutusohjaaja
 • Syövän hoitokäytännöt, lääkäri
 • Mistä löytäisin luotettavaa tietoa? sairaanhoitaja
 • Syöpäpotilaan hoitoa tukeva ravitsemus, ravitsemusterapeutti
 • Liikunta tukemaan hyvinvointia,fysioterapeutti

13.45–14.15

Kahvi/teetarjoilu, keskustelua ja ajatusten vaihtamista T-sairaalan kahviossa. Wc:t sijaitsevat lähellä luentosalin sisäänkäyntejä 1. ja 2. kerroksessa.

14.15–16.00

 • Sairastuneen sosiaaliturva, sosiaalityöntekijä
 • Jaksamisen tukeminen, vertaistuki ja kuntoutuminen, seksuaalineuvoja/-terapeutti, perheterapeutti, kriisityöntekijä/sairaalapappi, LSSY:n edustaja, vertaistukihenkilö
 • Tilaisuuden päätös, kuntoutusohjaaja

Lisätiedot

 


Åucs forskar och vårdar – öppen föreläsning

Huom! Koronavirustilanteen vuoksi huhtikuun ensitietopäivä järjestetään syksyllä.

Plats: Åucs T-sjukhus i Johan Haartman-salen, Tavastlandsvägen 11, Åbo, huvudingången, 2:a vån. Föreläsningarna videofilmas och kan ses på sjukvårdsdistriktets webbplats efteråt.

Arrangör: Åucs forskningstjänster i samarbete med verksamhetsområdena och Åucs-stiftelsen.

Fritt inträde. Välkomna!

16.4.2020: Cancersjukdomar på svenska

Ordförande professor emerita Seija Grénman

18.00–18.30     Gynekologisk cancer – riskfaktorer och den nyaste behandlingen. Professor emerita Seija Grénman.

18.30–19.00     Lymfom – vad bör jag veta. Med.lic. Ilja Nystrand, HU.

19.00–19.30     Bröstcancer: behandling och prognos. Docent och specialistläkare Riikka Huovinen.

19.30–20.00     Nytt i diagnostik och behandling av prostatacancer. Docent och överläkare Peter Boström.

 

Valtakunnalliset potilasjärjestöt

Tutustu valtakunnallisiin potilasjärjestöihin: