Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt: Ruskettuminen on syöpäriski

(Syöpäjärjestöt 20.4.2016)

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa. Erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Vanhemmat ikäluokat havittelevat auringosta D-vitamiinia, ja etenkin korkeasti koulutetut hakevat auringon paisteesta rentoutusta.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksessa paljastui, että asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti: ihmiset kyllä tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä. Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta. Erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä, ja se on Suomessa jo nyt yleinen myös nuorilla naisilla. Vuonna 2014 sairastui noin 700 miestä ja noin 670 naista melanoomaan. Melanooman tärkein riski on UV-säteily, ja riittävällä suojautumisella voitaisiinkin ehkäistä 90 prosenttia melanoomatapauksista. Perinnöllisyys vaikuttaa myös: herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tummempi-ihoisella. Myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat nopeasti.

Ulkotöissä kannattaa suojautua

Lasten ja nuorten suojautuminen on erityisen tärkeää. Nuorena oleskellaan usein enemmän ulkona kuin vanhempana, jolloin säteilylle altistuu pitkiä aikoja. Kun syövän kehittyminen kestää usein vuosikymmeniä, mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä.

– Ulkotyöt ovat erityinen riski, koska niissä oleskellaan ulkona helposti koko päivä, kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Petollisin sää onkin ehkä silloin, kun aurinko paistaa, mutta ei ole kovin kuuma. UV-säteilyn voimakkuutta ei nimittäin voi aistia lämpönä. Lisäksi heti talven jälkeen iho on tottumaton säteilyyn ja palaa helposti.

Syöpäjärjestöt on tehnyt työnantajille perehdytyspaketin, jossa on keskeiset asiat UV-säteilyltä suojautumisesta. Se sisältää muun muassa nuorille kesätyöntekijöille suunnatun animaation: https://www.youtube.com/watch?v=ql5I49W1iE8