Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Tiesitkö, että säännöllisestä ja monipuolisesta liikunnasta on hyötyä niin syöpähoitojen aikana kuin niiden jälkeen? Liikunta esimerkiksi nopeuttaa hoidoista toipumista ja vähentää hoidoista aiheutuvia haittoja.

Etäliikunta

Kevätkausi alkaa maanantaina 6.2. ja jatkuu 14.4. saakka. Tarjolla on monipuolista, maksutonta ja ohjattua liikuntaa. Etäliikuntatuokiot järjestetään joko Teamsissä tai Zoomissa, tai ne ovat katsottavissa YouTubessa. Tule mukaan liikkumaan!

Aikataulu

6.2.–14.4.2023

  • Lihasvoimaharjoittelu maanantaisin YouTubessa julkaistava tallenne. Linkki tallenteeseen julkaistaan 6.2.
  • Lymfajumppa parittomien viikkojen tiistaina Teamsissä klo 17.00–17.30. Osallistu tästä.
  • FasciaMethod keskiviikkoisin Teamsissä klo 18.15–19.00. Osallistu tästä.
  • Rentoutus sunnuntaisin Zoomissa klo 18.00–18.30. Osallistu tästä.
  • Motionspass på svenska hittar du på Botniacancer Youtube-kanal.

Rentoutus järjestetään ainoastaan sunnuntaina 12.2., 19.2., 26.2., 5.3. ja 12.3. Ohjattujen tuokioiden jälkeen voit jatkaa harjoittelua tallenteiden avulla itsenäisesti. Lymfajumppia järjestetään 23.5. saakka.

Osallistuminen

Saavuthan paikalle noin 5–10 minuuttia ennen tuokion alkamista, jotta ehdit testata yhteyksien toimivuuden. Tutustu alla oleviin ohjeisiin.
Avaa Teams-ohjeet (pdf)
Avaa Zoom-ohjeet (pdf)

Onko sinulla vaikeuksia liittyä tuokioon? Ota yhteyttä: Teams-tuokioon liittyvät ongelmat, p. 044 451 5553 ja Zoom-tuokioon liittyvät ongelmat, p. 045 645 0366.

Sisältö

Lihasvoimaharjoittelu
Lihasvoimaharjoittelussa kehitetään ja vahvistetaan päälihasryhmiä. Harjoittelu tehdään pääosin oman kehon painolla. Välillä käytetään keppiä, juomapulloja ja kuminauhaa. Tuokioita on kahdentasoisia, joista toinen on helpompi ja toinen vaativampi, ja niiden tallenteet julkaistaan vuoro viikoin.

Lymfajumppa
Kevyet harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja vähentävät turvotusta. Liikkeet tehdään istuen käsinojattomalla tuolilla. Välillä harjoituksissa käytetään apuna keppiä ja palloa. Lymfajumpan järjestää rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä rintasyöpäyhdistyksen jäsenyyttä.

FasciaMethod
FasciaMethod on kehonhuoltomenetelmä, joka parantaa suorituskykyä ja edistää hyvinvointia. Tuokiossa tehdään kuntouttavasta näkökulmasta dynaamista liikkuvuusharjoittelua, liikehallinta- ja tasapainoharjoitteita sekä täsmävenytyksiä kireille lihaksille.

Rentoutus
Rentoutuksessa pysähdytään kehon äärelle rauhoittumaan. Tuokiot tukevat kehotietoisuutta ja auttavat löytämään keinoja rauhoittumiseen ja pysähtymiseen. Tuokiossa tehdään rauhallisia liikkeitä ja venytyksiä. Voit osallistua kurssityyppisesti kaikille kerroille tai vain osalle. Ohjattujen tuokioiden jälkeen voit jatkaa harjoittelua tallenteiden avulla itsenäisesti.

Motionspass på svenska
Motionspassens tema är Core samt rörlighet och yoga.

Muuta

  • Syöpäjärjestöjen digilehden artikkelissa ”Liikunta palautti ilon ja voimat” kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastava Reijo Rantala kertoo kokemuksistaan. Lue artikkeli tästä.
  • Katso kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastavan Reijo Rantalan videohaastattelu.

Lisätiedot

Jenni Vaskelainen
Terveyden edistämisen asiantuntija
jenni.vaskelainen@lssy.fi

Palvelun tarjoavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland sekä Läntinen Syöpäkeskus.

Kuntosalivuorot

Treenaa omatoimisesti avoimella ja maksuttomalla kuntosalivuorolla Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Keskus sijaitsee Turun Hirvensalossa, osoitteessa Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Ilmoittaudu tullessasi Meri-Karinan infoon.

Kuntosalivuorot

  • Maanantaisin klo 7.00–8.00
  • Keskiviikkoisin klo 18.30–20.30
  • Lauantaisin klo 8.00–11.00

Liikuntatutkimus

Liikuntaharjoittelututkimuksessa selvitetään syövästä kuntoutuvien fyysisen aktiivisuuden yhteyttä elämänlaatuun, yksilölliseen fyysiseen toimintakykyyn sekä kestävyys-, liikkuvuus- ja lihasvoimatasoihin. Tutkimukseen osallistujat tekevät harjoitteita kotona kerran viikossa etänä sekä ryhmässä Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Haluaisitko osallistua tutkimukseen? Lue soveltuvuudestasi ja ilmoittaudu mukaan.

Lue lisää liikuntatutkimuksesta.