Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Tiesitkö, että säännöllisestä ja monipuolisesta liikunnasta on hyötyä niin syöpähoitojen aikana kuin niiden jälkeen? Liikunta esimerkiksi nopeuttaa hoidoista toipumista ja vähentää hoidoista aiheutuvia haittoja.

Maksuttomat etäliikuntatuokiot ovat ammattilaisten ohjaamia ja suunniteltu syöpään sairastuneille ja syövästä toipuville. Tule mukaan!

Syyskausi 18.9.–26.11.2023

Saavuthan paikalle Teams-tuokioon noin 5–10 minuuttia ennen tuokion alkamista, jotta ehdit testata yhteyksien toimivuuden. Tutustu tarvittaessa alla olevaan ohjeeseen.

Avaa Teams-ohje (pdf)

Muista myös rentoutusvideot, jotka ovat katsottavissa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Sisältö

Lihasvoimaharjoittelu
Video 1: Ylävartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Katso maanantain 18.9. video tästä.
Video 2: Alavartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Julkaistaan 25.9.
Video 3: Keskivartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Julkaistaan 2.10.
Video 4: Liikkuvuusharjoitus. Julkaistaan 9.10.
Video 5: Liikehallintaharjoitus. Julkaistaan 16.10.

FasciaMethod
Tuokio sisältää dynaamista liikkuvuusharjoittelua, liikehallinta- ja tasapainoharjoitteita sekä täsmävenytyksiä kireille lihaksille.

Jooga
Joogassa keskeisintä ovat hengitys, hellittäminen ja rentoutuminen, oman kehon kuuntelu ja mielen hiljentäminen. Joogan avulla voi kuunnella itseään ja kehoaan lempeästi ja hyväksyen. Jooga on rauhallista, joten se sopii hyvin myös aloittelijoille.

Rentoutus
Rentoutuksessa pysähdytään kehon äärelle rauhoittumaan. Tuokiot tukevat kehotietoisuutta ja auttavat löytämään keinoja rauhoittumiseen ja pysähtymiseen. Tuokiossa tehdään rauhallisia liikkeitä ja venytyksiä.

Motionspass på svenska
Video 1: Hur komma igång efter canceroperation: enkla övningar för att få igång kroppen. Egenmassage och lymfterapi med triggerboll.
Video 2: Träning under cytostatika: lätt styrketräning med gummiband o hantlar.
Video 3: Lätt träning under strålbehandlingen.
Video 4: Färdigbehandlad, vad händer nu? Trött i kropp o knopp, men träning gör gott. Skön käppgympa för din rörlighet.
Video 5: Lite mera styrka och kardioträning. Vi använder gummiband o hantlar. Hur planera och tänka framåt.

Palautteet

Lihasvoimaharjoittelu
”Oli mukavan tuntuista ja tehokasta.”
”Oikein hyvä jumppa ja ohjaaja.”
”Kiitos, oli mukava tuokio!”
”Hyvä ohjaus ja sopivat liikkeet.”
”Kiitos, nyt treenaamaan!”
”Kiitos, hyvin esitelty!”
”Tosi hyvä kokonaisuus. Erinomainen ulosanti terapeutilla.”
”Kiitos, erittäin ammattitaitoista!”
”Ammattitaitoinen ohjaaja. Oikein hyvä ja selkeä esitys.”
”Osaavat henkilöt ohjaavat.”

FasciaMethod
”Monipuolinen.”
”Todella hyvä liikuntatuokio. Teki hyvää sekä kropalle että mielelle. Kiitos.”
”Mukavaa liikkumista kotona.”
”Yksin ei tule jumpattua. Tämä on oikein hyvä tapa kannustaa liikkumaan.”
”Kävimme koko kehon läpi ja lopun rentoutus oli ihana yllätys.”
”Innosti harjoittamaan tasapainoa ja venyttelemään.”
”Hyvää herättelyä kotioloihin.”
”Selkeä opastus, hyvät liikkeet ja kuuluva aääni. Oikein virkistävää ja sopii sohvaperunasta aktiivikuntoilijaan. Kiitos, kun järjestätte!”
”Kiitos, olipa ihana sessio. Pakaralihakset löytyivät pitkästä aikaa.”
”Kiitos! Tätä voisi olla jatkuvasti tarjolla.”
”Oli oikein onnistunut jumppahetki, kyllä fasciat sai kyytiä!”

Jooga
”Jooga on lisännyt valtavasti hyvinvointiani ja auttanut rauhoittumaan kaiken stressin keskellä.”
”Tunnin lopussa keho oli vetreytynyt ja mielikin rauhoittunut.”
”Liikerajoitteiselle erinomaisia liikkeitä!”
”Lempeä jooga avaa sopivasti leikellyn kropan jumeja, tuo liikkuvuutta ja notkeutta.”

Lisätiedot

Jenni Vaskelainen
Terveyden edistämisen asiantuntija
jenni.vaskelainen@lssy.fi

Palvelun tarjoavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland sekä Läntinen Syöpäkeskus.

 

Muuta

  • Syöpäjärjestöjen digilehden artikkelissa ”Liikunta palautti ilon ja voimat” kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastava Reijo Rantala kertoo kokemuksistaan. Lue artikkeli tästä.
  • Katso kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastavan Reijo Rantalan videohaastattelu.

 

Kuntosalivuorot

Treenaa omatoimisesti avoimella ja maksuttomalla kuntosalivuorolla Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Keskus sijaitsee Turun Hirvensalossa, osoitteessa Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Ilmoittaudu tullessasi Meri-Karinan infoon.

Kuntosalivuorot

  • Maanantaisin klo 7.00–8.00
  • Keskiviikkoisin klo 18.30–20.30
  • Lauantaisin klo 8.00–11.00

 

Nuorten aikuisten kuntosalivuorot

Lähde treenaaman kuntosalille yhdessä muiden syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten kanssa! Kuntosalivuoro Kupittaan palloiluhallin oheisharjoittelutilan kuntosalilla 23.9., 7.10., 4.11. ja 2.12. klo 14–16. Voit osallistua niin monelle vuorolle kuin haluat – yhdelle tai vaikka kaikille! Kuntosalilla mukana vertainen Sara. Treenaaminen on maksutonta.

Ilmoitathan osallistumisestasi kuntosalivuorolle, jotta voimme tarvittaessa tiedottaa sinua mahdollisista muutoksista. Ilmoittautuminen: 044 055 1583 tai annamari.rivero@lssy.fi.

Kupittaan palloiluhalli sijaitsee osoitteessa Lemminkäisenkatu 32 A, 20520 Turku. Pidätämme oikeuden mahdollisiin aikataulumuutoksiin.

 

Mindful Body -tunnit

Mindful Body on kotimainen liikuntalaji, joka yhdistää kehon ja mielen hyvinvoinnin. Metodi perustuu 12 eri teemaan, ja jokaisella tunnilla on oma psykologinen ja fysiologinen teemansa. Tunneilla opitaan tulkitsemaan oman kehon viestejä, tunnistamaan kireyksiä ja kiputiloja sekä sitä, miten omaa olotilaa voi parantaa. Tunti sisältää alkulämmittelyn, vahvista ja avaa -osion sekä syvävenytys- ja rentoutusosion. Ohjaajana sairaanhoitaja Mia Kuusisto.

Tunti Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa torstaisin klo 16–17 torstaihin 30.11. saakka. Tauko viikoilla 37 ja 38 sekä 43. Hinta: 10 €/kerta, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenille 5 €/kerta. Keskus sijaitsee Turun Hirvensalossa, osoitteessa Seiskarinkatu 35, 20900 Turku.

 

Mindfulness-ryhmä

Arki voi tuntua usein stressaavalta ja elämäntahti kiireiseltä. Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo voi auttaa löytämään tasapainoa vaikeidenkin elämäntilanteiden keskellä. Mindfulness-ryhmässä vahvistetaan kehon ja mielen yhteistoimintaa sekä tietoista hyväksyvää läsnäoloa erilaisten harjoitteiden avulla.

Ryhmä kokoontuu Meri-Karinn hyvinvointikeskuksessa tiistaisin 31.10.–19.12. klo 17–19. Kokoontumisia on yhteensä kahdeksan. Ryhmää ohjaa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen psykologi Markus Kirjonen.

Hinta on 80 euroa, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet 40 euroa. Ilmoittautuminen päättyy 22.10. Ryhmään otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä kahdeksan osallistujaa.

Ilmoittaudu mukaan.

Mindfulness -ryhmässä:

  • tutustaan omaan mieleemme ja harjoitellaan huomion palauttamista takaisin tähän hetkeen, mikä voi parantaa keskittymiskykyä, kykyä huomata olennainen kiireen keskellä, voimistaa luovuutta, lisätä palautumista, jaksamista ja hyvinvointia.
  • tutustutaan tietoisen hyväksyvän läsnäolon harjoitteisiin ja käydään yhdessä läpi harjoitteita sekä keskustellaan niiden aikana heränneistä kokemuksista.
  • olennainen osa kurssia on kotona tehtävä säännöllinen harjoittelu, joka kestää noin 45 minuuttia päivässä.
  • ryhmässä ei käydä läpi osallistujien elämänhistoriaa.

 

Liikuntatutkimus

Liikuntaharjoittelututkimuksessa selvitetään syövästä kuntoutuvien fyysisen aktiivisuuden yhteyttä elämänlaatuun, yksilölliseen fyysiseen toimintakykyyn sekä kestävyys-, liikkuvuus- ja lihasvoimatasoihin. Tutkimukseen osallistujat tekevät harjoitteita kotona kerran viikossa etänä sekä ryhmässä Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Haluaisitko osallistua tutkimukseen? Lue soveltuvuudestasi ja ilmoittaudu mukaan.

Lue lisää liikuntatutkimuksesta.