Siirry suoraan sisältöön

Vapaaehtoistoiminta

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa vapaaehtoisille monenlaisia tehtäviä. Voit toimia esimerkiksi pihatalkoissa, kahvitilaisuuksissa, lipaskeräyksissä tai vertaistukihenkilönä.

Meri-Karinassa sekä yhdistyksen paikallisosastoissa ja potilaskerhoissa työskentelee vuosittain kymmeniä vapaaehtoisia erilaisissa talkoo-, varainhankinta-, vertaistuki- ja luottamustehtävissä. Tule mukaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vapaaehtoistoimintaan!

Vapaaehtoistyötä toteutetaan tavallisen ihmisen tiedoin, taidoin ja ehdoin. Se on omasta halusta ja kiinnostuksesta tehtävää palkatonta työtä, joka tarjoaa osallistujille mielekästä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Vapaaehtoisemme edustavat mahtavaa määrää erilaista tietoa, taitoa ja osaamista.

Voit toimia vapaaehtoisena pihatalkoissa, kahvitilaisuuksissa ja muissa keittiön avustavissa tehtävissä, myyjäisissä, messuilla, tapahtumissa, lipaskeräyksissä, asukas- ja kurssitoiminnassa tai vertaistukihenkilönä. Vapaaehtoistyötä voit halujesi mukaan tehdä harvemmin tai vaikka viikoittain oman jaksamisen mukaan itselle sopivana ajankohtana. Kertaluonteinenkin apu otetaan kiitollisuudella vastaan.

Vapaaehtoiset perehdytetään tehtäviin, ja heille järjestetään perus- ja täydennyskoulutusta sekä virkistys- ja luentotilaisuuksia. Vapaaehtoiset ovat yhdistyksen toimesta vakuutettuja talkootyöhön osallistumisensa aikana.

Lue lisää vapaaehtoisten perus- ja täydennyskoulutuksesta sekä virkistys- ja luentotilaisuuksista.

Pihatalkoot

Pysyykö harava käsissäsi etkä pelkää pientä sadetta tai kuraa kumisaappaissa? Jos nautit ulkona tekemisestä, joka keväiset ja syksyiset pihatalkoot sopivat sinulle. Talkoissa siistitään hyvinvointikeskus Meri-Karinan piha-aluetta asiakkaiden ja asukkaiden viihtymiseksi. Välillä raivataan rantaa hieman jyrkemmissä maasto-olosuhteissa, mutta useimmiten talkoot tapahtuvat tasaisella maalla haravoiden, lehtiä roskalavalle keräten. Jokainen vapaaehtoinen tekee hommia omien voimiensa mukaisesti, eikä yhteisiä taukoja unohdeta. Talkoot vetää puutarhurimme, ja välineet löytyvät talon puolesta.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kati Tilli
02 2657 841, kati.tilli@lssy.fii

Kahvitilaisuudet ja muut keittiön avustavat tehtävät

 • pöytien kattaminen ja siistiminen
 • kahvinkeitto ja tarjoilu
 • tiskaus
 • saliavustaja (asukkaiden auttaminen lounasaikaan ruokasalissa)

Hyvinvointikeskus Meri-Karinan keittiössä on usein kiireistä ja erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa tarvitaan usein muutamaa apukättä. Vapaaehtoiset kattavat pöydät, keittävät kahvia, kaatavat sitä kahvinhampaita kolottavien kuppeihin, huolehtivat tarjoilupöydän siisteydestä ja ovat yhteydessä salin ja keittiön välillä, kun tarjottavat alkavat huveta. Tiskariporukka on valmiina esihuuhtelemaan astiat, täyttämään astianpesukoneen ja nostamaan puhtaat astiat kuivumaan. Etenkin loppusyksystä ja joulun kiireiden alla vapaaehtoiset ovat korvaamaton lisäapu. Jos tunnistat itsessäsi ripauksen kodinhengetärtä ja pysyt mukana muuttuvissa tilanteissa, tämä homma sopii sinulle.

”Olen ollut ihmisten kanssa tekemisissä koko ikäni. Kahvituksen lomassa tykkään jutella ihmisille. Aika usein moni jääkin juttelemaan. Joskus on paljon ihmisiä ja kiire, eikä kerkeä juttelemaan: silloin pitää keskittyä siihen, että kaikki saavat kahvin joustavasti. Välillä joutuu hakemaan keittiöstä lisää tavaraa. Tämän takia meitä vapaaehtoisia on vähintään kaksi. Olen hoitanut kahvitusta kokouksissa, vaalitilaisuuksissa, erilaisissa tapahtumissa. Täytyy osata katsoa tilanne, mitä eri tilanteissa tarvitaan, ja olla oma-aloitteinen. Keittiössä aina joku paikalla, ja sieltä saa avun.”

Kristiina Uro, vapaaehtoinen

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kati Tilli
02 2657 841, kati.tilli@lssy.fii

Myyjäiset, messut ja lipaskeräys

 • yhdistyksen toiminnan esittely
 • esitteiden jakelu
 • käytännön järjestelyt, assistenttina toimiminen
 • lipaskeräys tapahtumissa ja Roosa nauha myynti kampanja-aikana (lokakuu)
 • tuotemyynti messuilla

Esimerkkinä tapahtumista Hyvinvointikeskus Meri-Karinan omat joulumyyjäiset sekä yhdistyksen järjestämät suuret joulumyyjäiset Turun Messukeskuksessa.

Näissä hommissa on tärkeää, että nautit pienestä vilskeestä, tykkäät kohdata ihmisiä ja käytännön asioiden järjestely on sinulle mieluista. Messuilla ja lipaskeräyksessä edustat vahvasti yhdistystä, joten ystävällinen ja asiallinen kohtaaminen kiinnostuneiden kanssa on tärkeää. Yhdistyksen toiminnan esittely sopii jo jonkin aikaa mukana olleille vapaaehtoisille, mutta muut tehtävät eivät vaadi kuin perehdytyksen, jonka saat vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriltamme.

”On mukavaa tutustua ihmiseen hetken ajan; kohtaaminen on kivaa. Monelta lahjoittajalta on läheinen sairastunut tai menehtynyt, ja on tärkeää, että hän tulee kuulluksi. Samalla voin kertoa myös yhdistyksen toiminnasta. 

Ihmiset suhtautuvat positiivisesti keräykseen. En ota itseeni, jos joku ei halua osallistua. Myös rahan anto perustuu vapaaehtoisuuteen. Mieleen on jäänyt esimerkiksi eräs pieni poika, joka oli menossa ostamaan herkkuja, mutta antoikin karkkirahansa lippaaseen. Tässä hommassa sosiaalinen asenne tärkeä, ja kohtaamiset vaativat vähän ihmistuntemusta. Kiire ei pidä olla. Muuten mitään erikoistaitoja ei tarvita.”

Laila Haahtio, vapaaehtoinen lipaskerääjä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kati Tilli
02 2657 841, kati.tilli@lssy.fii

Tapahtumajärjestely

 • salin kalustaminen tilaisuuksia varten
 • liikenteenohjaus tapahtumissa
 • järjestyksenvalvojana toimiminen (vain kortilliset, koulutetut vapaaehtoiset)
 • muut erilaiset järjestelytehtävät
 • joulun laitto- ja purkutalkoot Meri-Karinassa

Järjestämme Hyvinvointikeskus Meri-Karinassa monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Ennakkojärjestelyjä ja tapahtuman aikaista toimintaa riittää: vapaaehtoisemme kalustavat eli kantavat tuoleja ja pöytiä keittiöpäällikön salikartan mukaisesti paikoilleen, ohjaavat säästä riippumatta autojen kulkua ja parkkipaikoitusta tuntia ennen tapahtumaa keltaiset liivit päällä ja isommissa tapahtumissa erillisen koulutuksen saaneet toimivat järjestyksenvalvojina. Nämä hommat sopivat sinulle, joka et säikähdä lumisadetta tai auringonpoltetta parkkipaikalla viittoessasi autoja paikoilleen, ja jaksat kantaa parisi kanssa tuoleja ja pöytiä. Muuta ei sitten vaaditakaan! Kalustusta ja liikenteenohjausta tehdään aina pareittain tai neljän henkilön porukalla. Joulutalkoot ovat lämminhenkinen tapahtuma, jossa vapaaehtoiset vilistävät ympäri Hyvinvointikeskus Meri-Karinaa joulukuusia ja -koristeita laittaen.

Kalustaminen, vapaaehtoiset Jouko Kivimaa ja Seija Ratia:

Jouko: Kalustus on aina tapauskohtainen ja erilainen.
Seija: Riippuu siitä, mikä on tilaisuus ja henkilömäärä. Kalustuksesta saadaan kartta, että millainen kalustuksen tulee olla. Onko pöydät ja tuolit, vai pelkät tuolit.
Jouko: Pöydät ja tuolit on varastossa telineissä, niitä on helppo kuljettaa. Toki painavat, mutta ei kalustajalla tarvitse olla mikään erittäin hyvä kunto.
Seija: Pikkainenkin ihminen voi tehdä tätä hommaa.
Jouko: Ei siitä kunnosta toki haittaakaan ole.
Seija: On hyvä, jos on tottunut fyysisiin töihin.
Jouko: Neljä on hyvä määrä kalustamaan. Kaksi hoitaa verhon ja kaksi lähtee tekemään kalustusta, ja yhdessä loput. Jos ei verhoihin joudu koskemaan niin toinen pari kalustaa salin toista puolta, toinen toista.
Seija: Haluan tehdä käsillä. Olen tottunut pienestä pitäen tekemään kaikkia puu- ja muita hommia. On mielenkiintoista tehdä kaikkea käsillä.
Jouko: Kalustaminen on ihan mielenkiintoista hommaa.
Seija: Parasta on se tunne, että on auttamassa.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kati Tilli
02 2657 841, kati.tilli@lssy.fi

Asukas- ja kurssitoiminta

 • asukaskerhon ohjaaminen
 • bingon vetäminen
 • retkillä ja kauppareissulla avustaminen
 • Mitä sinä haluaisit tehdä?

Hyvinvointikeskus Meri-Karinassa asuu noin 60 itsenäisesti asuvaa vuokralaista. Pirteät ja virkeät, useimmiten jo eläkeiän saavuttaneet asukkaamme ottavat ilolla vastaan vapaaehtoiset ja erilaista viriketoimintaa ja ohjelmaa.

Tulisitko sinä kerhon vetäjäksi tai bingohyrrää pyörittämään? Voit myös itse keksiä ja ehdottaa ohjelmaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille. Aiempaa kokemusta ei tarvitse olla, sillä tehtäviin saa perehdytyksen. Pääasia, että haluat antaa omaa aikaasi ja pidät uusien ihmisten kohtaamisesta ja heidän kanssaan juttelusta. Tapaamiskerrat asukkaiden kanssa ovat rentoja ja vapaamuotoisia kohtaamisia, joissa jutellaan ja vaihdetaan kuulumisia.

Asukasohjelman vetäminen sopii myös harjoittelijoille tai osaksi opintojen kurssitoimintaa. Meillä opintopisteitä keränneet ovat mm. yhteisöpedagogi-, terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja- ja lähihoitajaopiskelijat.

”Vedän asukkaille Ainot ja Reinot –kerhoa. Kerhossa on todella hyvä ja lämminhenkinen tunnelma. Kerhossa olemme vesivärimaalanneet, askarrelleet esim. joulukortteja ja positiivisuuspuun, pitäneet tarinankerrontapäiviä, laulaneet, pelanneet erilaisia pelejä. Meillä on ollut esimerkiksi päivä, jolloin jokainen sai tuoda mukaansa jonkun itselle tärkeän esineen ja kertoa siitä miksi se on merkityksellinen. Meillä on ollut myös levyraati ja muistipelejä. Kerhossa voidaan tehdä melkeinpä mitä vain, liikunnalliset ja muut rajoitteet tietysti huomioiden. Aloittelemme aina kahvittelemalla ja samalla kertomalla kuulumisia ja mitä päivän aikana on tapahtunut. Vetäjän pitää osata olla läsnä ja aidosti mukana. Luonteeltaan pitää olla sellainen, että haluaa auttaa. Positiivinen asenne on kaiken A ja O.

Kerhon pitäminen on tärkeää toimintaa. Kerholaiset ovat valloittavia persoonia ja kun on ajan myötä oppinut tuntemaan jokaisen lähemmin, kerhosta saa aina vain enemmän. Tuntuu hyvälle, kun saa osallistettua ihmisiä tekemiseen. ”

Nina Koskivaara, vapaaehtoinen kerhon vetäjä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kati Tilli
02 2657 841, kati.tilli@lssy.fii

Vertais- ja läheistukijat

Vertais- ja läheistuki on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten vaihtoa sekä tukemista samassa elämäntilanteessa olevien tai samoja ongelmia käsittelevien kesken. Vertaistukija on itse sairastanut syövän. Läheistukija ei ole omakohtaista kokemusta syövästä, vaan hän on ollut sairastuneen läheisen tukena ja vierellä kulkijana.

Vertaistukija voi olla merkittävä voimavara vastasairastuneelle. Vertaistuen myötä tämä näkee, miten sairauden kanssa voi selvitä ja omien tuntemusten kanssa elää. Vertaistukija on sairauden kokemisen ja siitä aiheutuneiden tunteiden ja arkielämän asiantuntija. Läheistukija tukee sairastuneen läheistä. Hän kuuntelee ja auttaa oman kokemuksensa kautta.

Vertais- ja läheistukijat ovat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssin käyneitä vapaaehtoisia. Vertais- ja läheistukijoille järjestetään perus- ja täydennyskoulutusta sekä työnohjausta.

Lue lisää vapaaehtoisten perus- ja täydennyskoulutuksesta sekä virkistys- ja luentotilaisuuksista.

Lisätiedot

Vertaistukitoiminnan koordinaattori Annamari Rivero
044 055 1583, annamari.rivero@lssy.fi

Tule vapaaehtoiseksi

Kiitos, että annat aikaasi

Kiitos, kun autat ja olet mukana tekemässä merkityksellistä työtä!

”Mahtavaa huomata, miten sitoutuneita vapaaehtoisemme ovat aina valmiita antamaan omaa aikaansa viikonpäivästä ja kellonajasta riippumatta. Kalustaja, järjestyksenvalvoja, liikenteenohjaaja, lipunmyyjä, mainoksen jakaja, Roosa nauha -myyjä, lipaskerääjä sekä monissa muissa tehtävissä toimivat, teette tärkeää työtä. Ihanaa, että olette mukana toiminnassa.” – Kati, varainhankintakoordinaattori

”Vapaaehtoiset osoittavat työllään vilpitöntä välittämistä, aitoa talkoohenkeä ja yhteisöllisyyttä.” – Teija, vastaava hoitaja, tuki- ja neuvontapalvelut

”Vapaaehtoisten panos yhdistyksen toiminnassa on erittäin tärkeää. Sellaiset hetket, jolloin olen saanut tehdä heidän kanssaan töitä rinta rinnan, ovat olleet mukavia ja antoisia.” – Henje, hallintopäällikkö

”Valtavan suuri kiitos vapaaehtoisillemme. Teette hienoa työtä, ja teidän kanssa yhteistyö on aina erittäin mukavaa!” – Camilla, asuntovastaava