Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Italian järvet 20.–25.9.2024

Kuvassa on maisema Italian Gardajärveltä.

Pohjois-Italian järvialueet henkivät italialaista la dolce vitaa – suloista joutenoloa kauniissa maisemissa. Kulttuuria ja mielenkiintoista historiaa unohtamatta kuitenkaan hyvää ruokaa ja viiniä. Jylhien vuoristojen ympäröimät siniset järvet saavat kiireisemmänkin mielen rauhoittumaan. Toinen toistaan viehättävämpiä pikkukyliä, upeita huviloita ja saarille avautuvia upeita näköaloja. Matkan aikana majoitutaan Ortajärven ja Iseojärven rannoilla.

Matkaohjelma

Perjantai 20.9. Turku – Milano – Ortajärvi
Lähtö Turun linja-autoasemalta klo 4.00. Finnairin aamulento lähtee klo 8.00 Helsingistä Milanoon, jonne saavutaan klo 10.15. Lentokentällä vastassa on bussi ja suomenkielinen opas. Matkan ensimmäinen kohde on Piemonten maakunnassa sijaitsevan Ortajärvi, jota monet pitävät Italian kauneimpana järvenä. Majoitutaan pieneen ja viehättävään San Giulion rantakaupunkiin, missä kapeat kujat kiemurtelevat pastellinväristen talojen välissä. Tehdään päivällä veneretki läheiseen luostarisaaren, jonka historia ulottuu jopa vuoteen 390 saakka. Saaren tunnetuimmat maamerkit ovat romaaninen kirkko, piispan palatsi sekä benediktiiniläinen luostari. Piemonte on kuuluisa myös ruoka- ja juomakulttuuristaan, sillä kirjoitettiinhan täällä yksi ensimmäisistä keittokirjoista. Paikalliset viinit kuuluvat Italian parhaimpiin. Illalla nautitaan yhteinen illallinen ruokajuomineen Hotel Bussola -hotellissa. Päivän ajomatka noin 40 kilometriä.

Lauantai 21.9. Maggiorejärvi – Borromeon saaret – Stresa
Aamiaisen jälkeen ajetaan Maggiorejärven upeisiin maisemiin, josta matka jatkuu laivalla Isola Bellan kauniille saarelle. Vieraillaan 1600-luvulta peräisin olevassa palatsissa, jossa Napoleonkin on yöpynyt. Sen kaunis barokkityylinen puutarha on rakennettu asteittain kymmenelle terassille pyramidin muotoon. Sitä koristavat hedelmäpuut, jasmiinit, antiikkiruusut, lotukset sekä banaanipuut, ja hyvällä onnella saatetaan nähdä kuuluisia valkoisia riikinkukkoja. Mantereelle paluun jälkeen käydään Stresan kaupungissa, joka on ollut vuosisatojen ajan taiteilijoiden, kirjailijoiden ja eurooppalaisten aristokraattien suosiossa. Sen rantabulevardilla voi ihailla kukkaloistoa ja saarille avautuvaa lumoavaa näköalaa. Retken aikana nautitaan lounas. Paluu hotelliin myöhään iltapäivällä. Päivän ajomatka noin 70 kilometriä.

Sunnuntai 22.9. Comojärvi – Iseojärvi
Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen hyvästellään Ortajärvi ja ajetaan Comon kaupunkiin Comojärven rannalle. Tummanvihreänä hohtavaa järveä ympäröivät vihreät kukkulat ja pienet viehättävät kylät. Kävelykierroksella nähdään historiallisen Comon keskustan tärkeimpiä nähtävyyksiä, joita ovat muun muassa Broleton vanha hallintopalatsi sekä 1300-luvulta peräisin oleva katedraali. Terassit kutsuvat nauttimaan vaikkapa maailmankuulua italialaista jäätelöä. Päivän aikana nautitaan myös lounas. Noustaan historiallisella hammasratasjunalla ylös Brunate-vuorelle noin 500 metrin korkeuteen, mistä kirkkaalla säällä avautuu huikeat näkymät aina Alpeille saakka. Illaksi ajetaan Iseojärven itärannalla sijaitsevaan pieneen Pilzone d`Iseon kaupunkiin, jossa majoitutaan Hotel Araba Fenice -hotelliin. Matkan viimeiset yöt yövytään samassa hotellissa. Päivän ajomatka noin 200 kilometriä.

Maanantai 23.9. Gardajärvi – Malcesine – Riva del Garda
Aamiaisen jälkeen ajetaan Monte Baldon vuoriston juurella sijaitsevaan Malcesinen kaupunkiin. Gardajärven pohjoisosan kauneus on vertaansa vailla – jyrkät kallionrinteet metsineen heijastuvat järven pintaan antaen järvelle syvänsinisen värin. Viehättävässä Malcesinessä on keskiaikaista tunnelmaa, kauniita kujia, 1300-luvun linnoitus sekä pieni viihtyisä satama. Seuraava kohde on Riva del Gardan kaupunki, missä järvi kohtaa Dolomiittien vuoriston eteläisen osan. Täällä voi edelleenkin aistia ihanan Etelä-Tirolin tunnelman, sillä kaupunki kuului Itävaltaan vuoteen 1918 asti. Päivän aikana nautitaan lounas. Iltapäivällä palataan Ledro-laakson kautta ja ohitetaan sekä Ledro-järvi että yli kuusisataa metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Idro-järvi. Saavutaan takaisin Iseojärvelle illansuussa. Päivän ajomatka noin 180 kilometriä.

Tiistai 24.9. Iseojärvi
Aamiainen hotellissa. Päivä on omistettu Iseojärvelle, jonka kristallinkirkkautta vihreät ja rehevät vuoristot ympäröivät. Vieraillaan historiallisessa Iseon rantakaupungissa ja sen tiistaimarkkinoilla, jossa tarjolla on paikallisten tuottajien herkkuja. Tunnelmallisessa kaupungissa on myös useita ravintoloita, trattorioita, kahviloita ja kauppoja sekä myös useita kiehtovia rakennuksia, kuten 1100-luvulla rakennettu Pieve di Sant’Andrea -kirkko ja 1400-luvulta peräisin oleva Castello Oldofredi -linna. Illallinen ruokajuomineen nautitaan Monte Isolan saarella, joka yli kuudensadan metrin vuorenhuipullaan tarjoaa upean ja dramaattisen näyn järven asukkaille. Paluu illalla hotelliin veneellä. Päivän ajomatka noin 30 kilometriä.

Keskiviikko 25.9. Iseojärvi – Sirmione – Milano – Helsinki
Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen ajetaan Gardajärven etelärannalle. Kapealla niemenkärjellä sijaitseva Sirmionen kaupunki on oikea keskiaikainen aarre. Aikoinaan roomalaisten lomakohteena toiminut kaupunki on tunnettu terveyskylpylöistään. Luonnon kuumat lähteet sijaitsevat noin kaksikymmentä metriä Gardajärven vedenpinnan alapuolella ja niiden lämpötila on 69 astetta. Etelässä järven veden väri on vaaleampi kuin pohjoisessa, ja sen sävy on turkoosi. Matkalla nautitaan lounas. Tuliaisia voi ostaa kaupungin monista tyylikkäistä liikkeistä. Iltapäivällä ajetaan Milanon lentokentälle, josta Finnairin iltalento lähtee klo 19.05 ja saapuu Helsinkiin noin klo 23.05. Päivän ajomatka Italiassa noin 220 kilometriä. Ajetaan Turkuun, jonne saavutaan noin klo 2.00.

Matkan hinta

 • 1795 €/hlö
 • lisämaksu yhden hengen huoneesta 250 €

Hintaan sisältyy

 • bussikuljetukset matkaohjelman mukaan
 • lentomatkat Helsinki-Milano-Helsinki Finnairin reittilennolla
 • matkatavarat lennoilla
 • hotellimajoitus kahden hengen standard-huoneessa aamiaisilla
 • kaksi illallista ruokajuomineen, neljä lounasta ilman ruokajuomia
 • laivaretket matkaohjelman mukaan säävarauksella
 • kävelykierrokset ja sisäänpääsymaksut matkaohjelman mukaan
 • Italian turistiverot
 • hammasratasjunamaksu Brunate-vuorelle
 • suomenkielisen paikallisoppaan palvelut
 • matkanjohtajan palvelut
 • matkan aiheuttaman hiilijalanjäljen hyvitys 4H-liiton Taimiteon avulla. Taimiteossa viisi männyn- tai kuusentaimea istutetaan kasvattamaan Suomen hiilinieluja. Lisätietoja: www.taimiteko.fi.

Hotel Bussola (Ortajärvi)
Via Panoramica, 24, 28016 Orta San Giulio NO, Italia
Hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla Orta San Giulion niemekkeellä, mistä näkymät Ortajärvelle ja San Giulion saarelle. Hotellissa on ravintola, uima-allas aurinkotuoleineen (aukiolo vaihtelee, avoinna yleensä kesäkuu–syyskuu) ja puutarha. Huoneissa on parveke, ilmastointi, tallelokero, minibaari, tv, puhelin, kylpyhuone, hiustenkuivaaja ja ilmainen wifi.

Hotel Araba Fenice (Iseojärvi)
Via Caproni, 25049 Pilzone BS, Italia
Hotelli sijaitsee Iseojärven rannalla pienessä Pilzone d`Iseon kaupungissa. Hotellissa on ravintola, terassi ja uima-allas aurinkotuoleineen (aukiolo vaihtelee, avoinna yleensä touko–syyskuu). Huoneet sijaitsevat sivurakennuksessa, ja niissä on ilmastointi, tallelokero, minibaari, tv, puhelin, kylpyhuone, hiustenkuivaaja ja ilmainen wifi. Huoneista ei ole järvinäkymää.

Matka ei sovi liikuntarajoitteisille. Matkalle mukaan passi tai virallinen EU-henkilökortti

Vastuullinen matkanjärjestäjä Matkapojat Oy.

Lisätiedot ja varaukset
Matkakerho Matkari
02 2657 913 tai matkari@lssy.fi
Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00.

Voit ilmoittautua matkalle myös täyttämällä sähköisen lomakkeen.

Siirry Matkarin etusivulle

Kuva: Matkapojat Oy