Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Tiesitkö, että säännöllisestä ja monipuolisesta liikunnasta on hyötyä niin syöpähoitojen aikana kuin niiden jälkeen? Liikunta esimerkiksi nopeuttaa hoidoista toipumista ja vähentää hoidoista aiheutuvia haittoja.

Etäliikunnan kevätkausi on päättynyt ja treenaamme jälleen syksyllä! Tervetuloa mukaan liikkumaan! Muistathan harrastaa liikuntaa säännöllisesti myös ennen uuden kauden alkamista.

 

Syyskauden aikataulu 18.9.–26.11.2023

  • Lihasvoimaharjoittelu maanantaisin julkaistava video
  • Lymfajumppa parittomien viikkojen tiistaina Teamsissä klo 17.00–17.30
  • FasciaMethod keskiviikkoisin Teamsissä klo 18.15–19.00
  • Motionspass på svenska svenskspråkiga motionspass att se på Botniacancer Youtube-kanal.

Muista myös rentoutusvideot, jotka ovat katsottavissa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Muutokset syyskauden aikatauluun mahdollisia.

 

Sisältö

Lihasvoimaharjoittelu
Lihasvoimaharjoittelussa kehitetään ja vahvistetaan päälihasryhmiä. Harjoittelu tehdään pääosin oman kehon painolla. Välillä käytetään keppiä, juomapulloja ja kuminauhaa. Tuokioita on kahdentasoisia, joista toinen on kevyempi ja toinen vaativampi, ja niiden tallenteet julkaistaan vuoroviikoin. Ensimmäinen tallenne (6.2. julkaistava) on kevyemmän harjoittelun tallenne.

Lymfajumppa
Kevyet harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja vähentävät turvotusta. Liikkeet tehdään istuen käsinojattomalla tuolilla. Välillä harjoituksissa käytetään apuna keppiä ja palloa. Lymfajumpan järjestää rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä rintasyöpäyhdistyksen jäsenyyttä.

Rentoutus
Rentoutuksessa pysähdytään kehon äärelle rauhoittumaan. Tuokiot tukevat kehotietoisuutta ja auttavat löytämään keinoja rauhoittumiseen ja pysähtymiseen. Tuokiossa tehdään rauhallisia liikkeitä ja venytyksiä. Voit osallistua kurssityyppisesti kaikille kerroille tai vain osalle. Ohjattujen tuokioiden jälkeen voit jatkaa harjoittelua tallenteiden avulla itsenäisesti.

Motionspass på svenska
Motionspassens tema är Core samt rörlighet och yoga.

 

Muuta

  • Syöpäjärjestöjen digilehden artikkelissa ”Liikunta palautti ilon ja voimat” kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastava Reijo Rantala kertoo kokemuksistaan. Lue artikkeli tästä.
  • Katso kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastavan Reijo Rantalan videohaastattelu.

 

Lisätiedot

Jenni Vaskelainen
Terveyden edistämisen asiantuntija
jenni.vaskelainen@lssy.fi

Palvelun tarjoavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland sekä Läntinen Syöpäkeskus.

 

Kuntosalivuorot

Treenaa omatoimisesti avoimella ja maksuttomalla kuntosalivuorolla Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa. Keskus sijaitsee Turun Hirvensalossa, osoitteessa Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Ilmoittaudu tullessasi Meri-Karinan infoon.

Kuntosalivuorot

  • Maanantaisin klo 7.00–8.00
  • Keskiviikkoisin klo 18.30–20.30
  • Lauantaisin klo 8.00–11.00

 

Liikuntatutkimus

Liikuntaharjoittelututkimuksessa selvitetään syövästä kuntoutuvien fyysisen aktiivisuuden yhteyttä elämänlaatuun, yksilölliseen fyysiseen toimintakykyyn sekä kestävyys-, liikkuvuus- ja lihasvoimatasoihin. Tutkimukseen osallistujat tekevät harjoitteita kotona kerran viikossa etänä sekä ryhmässä Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Haluaisitko osallistua tutkimukseen? Lue soveltuvuudestasi ja ilmoittaudu mukaan.

Lue lisää liikuntatutkimuksesta.