LOKI 1/2019: Syöpäkivun monet kasvot
(12.3.2019)
Karinakodin vastaava lääkäri Mira Huhtala kertoo, että kaikki kivet käännetään, jotta kipu jäisi pois.
Levinnyttä syöpää sairastavalla kipuun on yleensä useita syitä. Kasvain itsessään tai sen aiheuttama kudosvaurio voivat aiheuttaa kipua. Kasvain voi painaa toista elintä tai hermoja, venyttää kudoskapselia tai aiheuttaa tukoksia ja sitä kautta kipua.
– Syöpäkivusta suurin osa pystytään hoitamaan hyvin, Mira Huhtala sanoo.
Kivunhoitoa lähestytään Huhtalan mukaan portaittain. Tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla voidaan aloittaa, jos kipu on lievää tai sen arvellaan olevan ohimenevää.
– Väliportaana ovat heikot ja keskivahvat opioidit, mutta nykykäytännön mukaan sen portaan yli voitaisiin hypätä ja siirtyä suoraan vahvoihin opioideihin. Niitä voidaan annostella aluksi hyvin pieninä annoksina.
Usein syöpäkivunhoito vaatii vahvoja opioideja, joiden käytössä lääkäri tarvitsee kokemusta.
– Monet potilaat saavat opioideista jonkinlaisia haittoja, kuten ummetusta. Niihin löytyy kuitenkin tehokkaita hoitokeinoja. Sen vuoksi ei vahvojenkaan kipulääkkeiden käyttöä tarvitse pelätä.
– Syöpäpotilaan kivunhoidosta huolehtii potilasta hoitava lääkäri. Tyksissä syöpäkivunhoito voidaan järjestää myös palliatiivisen poliklinikan kautta. Siellä kivusta kysytään hyvin tarkkaan, ja sitä hoidetaan aktiivisesti. Potilailla on lupa soittaa palliatiiviselle poliklinikalle ja pyytää apua kivussa tai muissa syövän oireissa.
Erilainen ihminen, erilainen kipu
Kipukynnys on ihmisillä erilainen, ja kipu edustaa potilaille eri asioita. Jos hoidot ovat meneillään, potilas voi jättää kivun mainitsematta, koska pelkää, että hoito keskeytetään. Kivusta olisi kuitenkin syytä kertoa. Esimerkiksi sytostaatit voivat vaurioittaa ääreishermoja ja aiheuttaa kipua sormenpäihin, jalkapohjiin ja varpaisiin.
– Jos tämä huomataan ajoissa, vaurio voi parantua.
Myös syövän leikkaushoitoihin voi liittyä haavakipuja, ja sädehoito voi rikkoa ihon.
– Kyllä potilaat aika hyvin kivun ottavat puheeksi siinä vaiheessa, kun heiltä siitä suoraan kysytään.
Mieliala vaikuttaa kipuun ja kipu mielialaan
– Kipuun vaikuttavat myös tunteet. Kipu voi helpottua ilosta, mutta surut, pelot ja ahdistukset voivat pahentaa koettua kipua. Silloin tietenkin kivun hoitaminen on vaikeampaa, aina ei riitä pelkkä kipulääke. Tarvitaan keskustelua vaikeista asioista ja peloista.
Joskus täytyy kannustaa ottamaan kipulääkkeitä. Vaikka lääkäristä tuntuu, että ohjeet on annettu hyvin ja selkeästi, täytyy ne joka tapaamisella käydä läpi uudelleen ja varmistaa, että lääkkeet on otettu oikein.
– Syöpäkivun hoito perustuu siihen, että pitkävaikutteista kipulääkettä syödään säännöllisesti tai lääke vapautuu niin sanotusta kipulaastarista tasaisesti. Se on peruskipulääkitys.
– Silti syöpäkipu voi olla vaihtelevaa, tulee läpilyöntikipuja, kuten yhtäkkinen kipukohtaus tai vihlaiseva kipu. Silloin tarvitaan lisänä nopeavaikutteinen kipulääke, joka voi olla samaa kipulääkettä kuin peruskipulääkekin, mutta sen vaikutusnopeus ja vaikutusaika on erilainen.
Kivunlievitykseen etsitään sopiva muoto
Kipulääkitys räätälöidään potilaan tarpeiden mukaan. Jos lääkkeiden ottaminen suun kautta vaikeutuu, voidaan tableteista siirtyä mikstuuraan tai laastareihin. Kipulääkkeet voidaan annostella myös nenän tai suun limakalvoille, ihon alle tai laskimoon. Luuston etäpesäkkeistä johtuvia kipuja voidaan hoitaa myös sädehoidolla tai kohdistetulla ultraäänellä (HIFU-hoito).
– Erilaisille syöpäkivuille on erilaiset hoitomuodot. On jokunen prosentti ihmisiä, joilla kipu on todella vaikeasti hoidettavaa. Vielä silloinkin on anestesiologisia erikoistekniikoita, joilla kipua voidaan hoitaa.
Karinakodissa maisema ympärillä antaa hoitoon ja kivunhoitoon oman vaikutuksensa, samoin kuin kodinomainen tunnelma.
– Luonto on todella tärkeä ihmiselle elämän loppuvaiheessa. Täällä on isot ikkunat joka huoneessa, toisista metsään, toisista merelle, Huhtala sanoo.
Kivunhoidosta saa tietoa netistä osoitteessa www.palliatiivinentalo.fi.
Sini Silvànin kirjoittaman jutun voit lukea kokonaisuudessaan viiko 12 lopulla julkaistavasta LOKI-lehdestä. Tutustu myös muihin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisuihin.