Siirry suoraan sisältöön

Saattohoitoa Karinakodissa yli 20 vuoden kokemuksella

(21.12.2015)

Suomen saattohoitokodeissa on ollut ajoittaista potilasvajetta. Sama tilanne on ollut myös meillä Karinakodissa jo kuukausia, mikä on nostattanut henkilökunnassa suurta huolta. Toivoisimme, että Karinakodin tarjoama arvokas ja ammattitaitoinen saattohoito olisi mahdollista kaikille sitä tarvitseville.

Turun Hirvensalossa meren tuntumassa sijaitseva Karinakoti on palvellut saattohoitovaiheen potilaita Turun seudulla jo kaksi vuosikymmentä. Parantumattomasti sairas ihminen saa siellä tarvitsemansa hoidon ja avun kuolemaansa saakka.

Potilas voi olla iäkäs, elämää jo pitkälti nähnyt tai nuori ruuhkavuosinaan sairastunut. Kuolemaan johtava sairaus on saattanut olla pitkäaikainen matkakumppani tai yllättänyt isäntänsä täysin. Sairauden tuomia haasteita on monenlaisia, ja oireet usein muuttuvat sairauden edetessä. Oman ominaispiirteen hoitoon tuovat potilaiden omaiset, jotka saavat olla rakkaansa vierellä ympäri vuorokauden.

Karinakodin henkilökunta on sitoutunut tekemään parhaansa potilaan hyvän puolesta. Kaikki alkaa ihmisen kohtaamisesta, näkemisestä ja kuulemisesta. Henkilökuntaan kuuluu saattohoitoon erikoistunut sekä erikoistumisopintojaan suorittava lääkäri. Lääkäri on paikalla joka arkipäivä ja muina aikoina tavoitettavissa puhelimitse. Hoitohenkilökunnassa on useita, joilla on kertynyt vankka kokemus Karinakodin alkuajoilta asti sekä lisäkoulutuksen myötä. Yhteinen näkemys on, että kipu ja kärsimys eivät jalosta ketään. Kivun hoitoon ja muuhun oireenmukaiseen hoitoon suhtaudutaankin äärimmäisen vakavasti. Nykyaikainen lääketiede antaa siihen mahdollisuuden oikein toteutettuna.

Potilaan lähestyvä kuolema nostattaa usein ajatuksiin pelkoja ja murheita. Tehdään ikään kuin tilinpäätöstä eletystä elämästä. Tällaisen henkisen kärsimyksen hoitaminen on yhtä merkityksellistä potilaan hyvinvoinnille kuin fyysiseenkin oireiluun. Hoitajan läsnäolo ja keskusteluapu, sairaalapapin kohtaaminen tai lääkkeet voivat helpottaa potilasta tällaisessa tilanteessa. Joskus potilas on saanut tukea tilanteeseensa potilastoverilta vertaistuen muodossa.

Karinakodin yhteiset tilat ovat kauniit ja kodinomaiset, ja niistä on esteetön merinäköala. Takkahuone ja maisemahuone tarjoavat lisätilan ajanviettoon ja kahvitteluun esimerkiksi omaisten kanssa. Päiväsalissa tai potilashuoneessa tarjotaan lähellä, Meri-Karinan ravintolan keittiössä valmistettu ateria. Aamu- ja iltapalat tehdään omassa keittiössä. Lisäksi päiväsalissa on saatavilla välipalaa milloin tahansa. Ne ovat myös omaisten ostettavissa. Omaiset voivat halutessaan hakeutua ruokailemaan Meri-Karinan lounasravintolaan.

Yhden hengen potilashuoneet tarjoavat rauhaa ja yksityisyyttä, joita potilaat ja heidän omaisensa yleensä kaipaavat. Huoneissa on jääkaapit niille ruokatoiveille, joita omaiset voivat toteuttaa. Kaikista potilashuoneista ei ole merinäköalaa, mutta niissäkin luonto tulee lähelle, sillä näköpiiriin tulee tuon tuosta metsäkauriit, oravat ja monipuolinen linnusto. Talossa suhtaudutaan suopeasti kaikkeen potilaalle mielihyvää tuottavaan. Tähän kuuluu myös tupakointi tupakkahuoneessa.

Tiedot kotoa Karinakotiin tulevista potilaista saadaan etukäteen, mikäli Karinakotia on suunniteltu saattohoitopaikaksi. Sen vuoksi kotona pärjäämättömän sairaan siirtyminen potilaaksi onnistuu milloin tahansa, myös viikonloppuisin. Väliaikaista apua kotona sairastavan omaisille tarjotaan intervallihoidon muodossa. Saattohoitokodista kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan paikkaan sovitusti etukäteen.

Vaikka Karinakotiin tullaan kuolemaan, pyritään siellä tarjoamaan mahdollisimman hyvää elämää loppuun asti. Päivän toiminnot tehdään potilaan omaa aikataulua myötäillen. Hoitotoimien lisäksi vierailijat, musiikkiterapia, lettu- ja makkaraillat, saunapäivä hemmotteluineen sekä vapaaehtoisten seura täyttävät potilaan arjen tämän toiveiden mukaan. Parhaimmillaan saattohoito Karinakodissa kiteytyy erään talossa useamman viikon eläneen, nyt jo edesmenneen potilaan sanoin: ”En uskonut, että elämä voi tarjota vielä näin paljon.”

Karinakodin hoitajat