Siirry suoraan sisältöön

Suomen Syöpäpotilaat ry: Syöpäselviytyjän työelämän palvelupolulla

(28.2.2019)

Kolmasosa syöpään sairastuneista on työikäisiä. Moni palaa sairastumisen jälkeen täysipäiväiseen tai osa-aikaiseen työhön, etsii töitä tai miettii alanvaihtoa.

Syöpä ei vaadi ainoastaan fyysistä hoitoa, vaan sairastuminen usein vaikuttaa kokonaisvaltaisesti muuhunkin elämään: parisuhteeseen, oman identiteetin pohdintaan, mielen hyvinvointiin, seksuaalisuuteen ja itsetuntoon. Puhutaan syöpäselviytyjän uudesta normaalista. Tilanteet ovat yhtä yksilöllisiä kuin kukin meistä. Työn merkitys voi muuttua sairastumisen myötä tai ei ole mahdollista palataan entiseen ammattiin.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n ”Minä, syöpä ja työ” -hanke tarjoaa tietoa, verkostoja ja tapahtumia työikäisille syöpään sairastuneille. Ammattilaisille on tarjolla koulutusta ja neuvontaa esimerkiksi sairastuneen työntekijän kohtaamisesta ja tukemisesta.

Mukaan pääsee osallistumaan kasvokkain tapaaviin pienryhmiin Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Lisäksi paikasta riippumatta voi osallistua etänä videopuheluryhmiin, liittyä suljettuun Facebook-ryhmään, osallistua anonyymiin livechattiin tai kirjoittaa Terveisiä työelämästä -blogisarjaan. Lisäksi on erilaisia teematapahtumia, luentoja ja tietopaketteja.

Mietitkö syövän ja työn yhteensovittamista?

Jos kaipaat tukea työelämän polulla, lomakeviidakossa suunnistamiseen tai pohdit työelämän kysymyksiä tai elämäntilanteen hahmottamista, ole yhteydessä työelämäkoordinaattoreihin. Lisätietoa, yhteystiedot ja ajankohtaiset tapahtumat löydät osoitteesta www.syopajatyo.fi. Ota rohkeasti yhteyttä, kuunteleva korva on lähellä.

Teksti: Emma Andersson, Suomen Syöpäpotilaat ry