Syöpäpotilailla suurentunut riski saada vaikea-oireinen koronainfektio
(27.3.2020)
Syöpää sairastavien riski saada koronainfektion vaikea muoto on suurentunut ja sen takia syöpäpotilaiden pitää suojata itsensä tartunnalta mahdollisimman hyvin.
Syövän hoitoon käytetyistä lääkkeistä osa on sellaisia, jotka heikentävät potilaan luontaista puolustuskykyä. Syöpälääkärit ovat verkostoituneet kansainvälisesti ja vaikka koronainfektio on uusi tauti, on muualta maailmasta ehtinyt jo kertyä tietoa hoitokokemuksista.
Koronaepidemian aiheuttama lisäriski potilaan terveydelle huomioidaan syövän hoitoa suunniteltaessa. Syövän parantamiseen tähtäävät leikkaukset ja sädehoidot pyritään toteuttamaan normaalisti. Joissain tilanteissa lääkehoidon annostelua voidaan esimerkiksi harventaa tai tauottaa tai valita potilaalle vähemmän riskiä aiheuttavia lääkkeitä, jotta infektion aiheuttamaa vaaraa voitaisiin vähentää.
Monet syöpähoidot heikentävät sairastuneen puolustusjärjestelmää
Solunsalpaajahoidot, vasta-ainehoidot ja immuno-onkologiset hoidot heikentävät potilaan oman puolustusjärjestelmän toimintaa. Kaikki hoidot eivät ole samanlaisia tässä suhteessa ja syöpälääkäri arvioi syövän lääkehoidon turvallisuutta huolellisesti koronaepidemian aikana. Välttämättömät syöpähoidot toteutetaan myös koronaepidemian aikana. Joissakin hoidoissa voidaan harkita hoidon keventämistä, jos syövän suhteen on saavutettu jo hyvää hoitovastetta.
Riskiä lisäävät erityisesti sellaiset hoidot, jotka heikentävät potilaan oman puolustusjärjestelmän toimintaa merkittävästi. Näitä ovat esimerkiksi leukemia-, lymfooma- ja myeloomapotilaiden raskaat hoidot ja kantasolusiirtohoidot.
Tavanomaisen solunsalpaajahoidon jälkeen puolustusjärjestelmän palautuminen kestää 1-3 kk ja kantasolusiirrosta palautuminen vie 6-12 kk ajan. Aiemmin sairastettu ja parantunut syöpä ei tiettävästi lisää riskiä hankalalle infektiolle.
Osa sairaalakäynneistä korvataan puhelinsoitoilla
Sairaalassa huolehditaan hygieniasta mahdollisimman huolellisesti ja epidemia-aikana siivousta tehostetaan. Silti sairaalaympäristö on paikka, jossa käy paljon ihmisiä ja se jo sinänsä lisää tartuntavaaraa. Kansainvälinen suositus on, että syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä pyritään minimoimaan ja sen takia osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla.
Vaikka osa sairaalaan tehtävistä käynneistä korvataan epidemia-aikaan puhelinsoitoilla, kutsutaan syöpäpotilas sairaalaan aina kun syövän hoidon takia se on välttämätöntä. Syövän diagnostiikka ja hoito toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.
Potilaan pitää tulla yksin hoitoihin
Sairaalassa ja sen odotustiloissa kannattaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin. Sairaalaan ei epidemia-aikana saisi tulla ulkopuolisia ihmisiä, toisin sanoen omaiset eivät tällä hetkellä voi tulla potilaan mukana sairaalaan. Yksilöllisissä tilanteissa voidaan tehdä poikkeuksia, esimerkiksi jos potilas tarvitsee kuljetusapua käytössä olevan pyörätuolin takia.
Epidemian aikana on erityisen tärkeää muistaa, että syöpäpotilaan pitää ilmoittaa puhelimitse sairaalaan flunssaoireistaan ennen käyntiä ja sopia henkilökunnan kanssa siitä, miten kannattaa toimia.
Pese kädet ja pidä turvaväli muihin
Syöpäpotilaiden tartuntariskin pienentämiseksi pätevät samat yleisohjeet kuin kaikille muillekin. Tärkeintä on käsien pesu lämpimällä vedellä ja saippualla, käsiä pitää pestä vähintään 20 sekunnin ajan. Kasvojen koskettamista pitää välttää tartuntariskin vähentämiseksi. Julkisilla paikoilla kannattaa pitää vähintään metrin turvaväliä muihin ihmisiin.
Suurin osa koronainfektioista myös syöpää sairastavilla on lieviä
Useimpien ihmisten, myös syöpää sairastavien, koronainfektiot ovat lieväoireisia. Yskiessä ja niistäessä pitää varoa, ettei levitetä taudinaiheuttajia ympäristöön. Yskitään hihaan tai kertakäyttönenäliinaan ja nenäliina laitetaan heti sekajätteisiin.
Lieväoireisen koronainfektion hoitoon riittää lepo ja kuumelääke. Sairaalahoitoa tarvitaan, jos hengenahdistusoireet ovat hankalia tai potilaan yleistila heikkenee. Koronainfektio voi mennä ohi lähes huomaamattomasti, mutta hankala taudin muoto voi kestää muutaman viikon ajan.
Meidän on syytä suhtautua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Syöpäpotilaan on erityisen tärkeää suojautua virukselta ja pyrkiä välttämään mahdollista tartuntaa. Valtiovallan toimet sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi ovat erittäin tarpeellisia viruksen leviämisen hidastamiseksi.
Vaikka joudumme pitämään fyysistä etäisyyttä toisiimme, yhteistyössä voimme kuitenkin toteuttaa parhaan mahdollisen syövän hoidon.