Siirry suoraan sisältöön

Tyks vatsaelinkirurgian ja potilasjärjestöjen yleisöluento 18.10.2017: Suolistosyövän kirurginen hoito

Suolistosyövän kirurginen hoito

(11.10.2017)

Vuosittain yli 3000 suomalaista sairastuu suolistosyöpään, joka on kolmanneksi yleisin syöpätyyppi Suomessa. Suolistosyöpäpotilaiden ennuste on Suomessa parantunut.  Nykyisin jo yli 60 prosenttia sairastuneista paranee. Varhainen toteaminen ja kokeneen kirurgin suorittama leikkaushoito ovat avainasemassa potilaiden selviämisessä.

Kaikille avoin yleisöluento on tarkoitettu erityisesti suolistosyöpiin sairastuneille ja heidän läheisilleen. Tilaisuus pidetään Tyksin T-sairaalassa (Hämeentie 11, Risto Lahesmaa -sali, 2. krs) ke 18.10. klo 17–18.30.

Ohjelma:

  • Tilaisuuden avaus
    – toimitusjohtaja Ville Viitanen, Lounais-Suomen syöpäyhdistys
    – toiminnanjohtaja Jenni Tamminen, Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores
  • Suolistosyövän kirurginen hoito
    – toimialuejohtaja, dosentti, kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Arto Rantala
  • Kysymyksiä ja keskustelua

Vapaa pääsy, ilmoittautumista ei tarvita. Luento toteutetaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen, Coloresin ja Tyks Vatsaelinkirurgian ja urologian klinikan yhteistyönä.

Vuosittain yli 3000 suomalaista sairastuu suolistosyöpään

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan alueella uusia tapauksia todetaan vuosittain lähes 600. Potilaiden keski-ikä on noin 70 vuotta.

– Ennusteen kannalta tärkeitä tekijöitä ovat varhainen syövän toteaminen, todetun syövän leikkaushoito kokeneiden vatsaelinkirurgien tekemänä, oikeiden potilaiden valinta liitännäissolunsalpaajahoitoihin sekä peräsuolisyövässä leikkausta edeltävään sädehoitoon. Moniammatillisessa ryhmässä pohditaan jokaisen potilaan tarvitsemat lisähoidot. Osalla potilaista tauti todetaan vasta laajalle levinneenä etäpesäkkeisenä, jolloin hoitosuunnitelmaa tehtäessä pohditaan, ovatko etäpesäkkeet mahdollisesti poistettavissa kirurgisesti vai onko hoito palliatiivista eli oireenmukaista, selvittää dosentti Arto Rantala.

Suolistosyöpä saa alkunsa paksusuolen tai peräsuolen sisäpinnan limakalvosta. Yleisempiä oireita ovat muutokset suolentoiminnassa, anemisoituminen ja toisinaan ulosteen mukana voi olla verta.

Tieto vähentää potilaan ahdistusta

Tyksin ja länsirannikon kahden muun sairaanhoitopiirin alueen suolistosyöpäpotilaiden hoitopolku on mallinnettu. Netissä esitettyyn hoitopolkuun on linkitetty ohjeita, nettisivuja ja muuta tietoa.

  • Väestön käyttöön laadittu kaavio sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta
  • Kaavion laatikoista löytyy tietoa tukemaan potilaan syövänhoitoon liittyviä päätöksiä ja omahoitoa
  • Kertoo kuka tekee, missä ja milloin tietyn syöpätyypin ehkäisyssä, diagnostiikassa, hoidossa ja kuntoutuksessa
  • ”Tuki, hyvinvointi ja apuvälineet”-tietopaketissa on linkkejä mm. potilasjärjestöihin, tukemaan potilasta hoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Mitä minulle tapahtuu? Miten syöpääni hoidetaan? Mitä voin itse tehdä? Näitä kysymyksiä potilas kysyy kun hänellä epäillään syöpää tai syöpä on jo todettu. Potilas tarvitsee sairastuessaan mahdollisimman paljon luotettavaa tietoa siitä, mitä hänelle tulee tapahtumaan. Vertaistukea suolistosyövissä antavat mm. Suolistosyöpäyhdistys Colores ja paikallinen Lounais-Suomen Syöpäyhdistys.

» Lue terveystoimittaja Tuula Vainikaisen laatima tiedote kokonaisuudessaan