Siirry suoraan sisältöön

Palvelut

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa monenlaisia maksuttomia palveluja perheille, joissa lapsi sairastaa syöpää.

Perhekurssit

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään koko perheelle tarkoitettuja kuntoutuskursseja. Kurssien kohderyhmänä ovat perheet, joissa on alle 16-vuotias syöpää sairastava lapsi, jonka sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. Kurssit soveltuvat myös infektioeristyksessä oleville lapsille.

Kurssien tavoitteena on muun muassa antaa ajankohtaista tietoa lasten syöpäsairauksista ja niiden hoidoista, löytää keinoja arjessa selviytymiseen ja antaa koko perheelle mahdollisuus tunteiden käsittelyyn. Kurssit myös auttavat sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita. Yksi merkittävimmistä kurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille. Kurssiohjelmaan kuuluu esimerkiksi asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa ja tunnetyöskentelyä lapsille heidän ikätasonsa huomioiden ja koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä.

Kurssit järjestetään neljän vuorokauden mittaisina jaksoina, ja kurssin ajaksi perhe majoittuu Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen. Majoittumiseen sisältyy täysihoito. Kurssit sekä majoittuminen täysihoitoineen ovat maksuttomia. Kurssit ovat myös valtakunnallisia. Kursseille haetaan täyttämällä Kelan lomake, joka toimitetaan liitteineen Kelaan joko postitse tai verkon asiointipalvelu OmaKelassa. Lisätietoja kurssista sekä niille hakeutumisesta löydät klikkaamalla kurssin nimeä.

Ajankohdat vuonna 2023

Perhekurssi 18.–22.6.2023 (Kela nro 85568)
Perhekurssi 17.–21.7.2023 (Kela nro 85569)

Lue lisää perhekursseista.

Lataa perhekurssiesite (pdf)

Sisarusten Majakkaseikkailu

Turun yliopistollinen keskussairaala ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät päivän syöpää sairastavien lasten sisaruksille. Päivä järjestetään Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Päivän aikana vieraillaan toimipisteissä, jotka ovat sisaruksen hoidon kannalta merkittäviä, kuten esimerkiksi heräämössä, verikeskuksessa ja sädehoidossa. Päivä sisältää myös tunnetyöskentelyä ja lounaan.

Päivä on tarkoitettu lapsille, joiden sisarukset ovat hoidossa tai seurannassa lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osastolla ja poliklinikalla. Ohjelma soveltuu esikoiluikäisille ja sitä vanhemmille. Päivän ohjaajina ovat TYKS:n sairaanhoitajat Mari Holmberg ja Johanna Viitanen sekä LSSY:n perhetyön asiantuntija Ruut Ketola.

Ilmoittautuminen sairaalaseikkailuun sähköpostitse osoitteeseen sykero@lssy.fi viimeistään tiistaina 11.4. Kirjoita viestin aiheeksi Sisaruspäivä ja ilmoita viestissä seuraavat tiedot:

1. lapsen nimi / lasten nimet
2. lapsen ikä / lasten iät
3. milloin sisaruksen syöpä on diagnosoitu?
4. mahdolliset lisätiedot, kuten allergiat ja erityisruokavaliot

Tarkemmat lisätiedot päivästä ilmoittautuneille perheille lähetetään 14.4. mennessä.

Lisätietoja: sykero@lssy.fi tai Mari Holmbergilta (mari.holmberg@varha.fi) tai Johanna Viitaselta (johanna.viitanen@varha.fi).

Nuorten VOIMA-viikonloppu

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Sylva ry toteuttavat Nuorten VOIMA-viikonlopun Meri-Karinassa 5.–7.5. Viikonloppu on tarkoitettu 13–17-vuotiaille syöpää sairastaville tai sen yli 7-vuotiaana sairastaneille nuorille, jotka haluavat käsitellä sairastumiseen liittyviä ajatuksia, kokemuksia sekä vaikutuksia omaan identiteettiin, sosiaalisiin suhteisiin ja arkeen.

Kurssilla pääsee käsittelemään ja jakamaan omia ajatuksia ja kokemuksia muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien nuorten kanssa. Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena. Kurssilla on vertaistuellisia keskusteluja, toiminnallisia harjoituksia sekä mukavaa vapaampaa yhdessä oloa. Kurssille ilmoittautuneet sitoutuvat osallistumaan kurssin ohjelmaan.

Kurssi on maksuton, ja siihen sisältyvät ohjelma, majoitus ja ruokailut. Myös matkakulut korvataan 33 senttiä/km tai juna- tai bussimatkat. Majoitus tapahtuu 2 hengen huoneissa.

Haku kurssille päättyy 2.4.2023.

Ilmoittaudu kurssille tästä

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoja viikonlopusta ilmoittautumisajan päätyttyä. Viikonloppu ei sovellu infektioriskissä oleville.

Lisätietoja
Perhetyön asiantuntija Ruut Ketola
ruut.ketola@lssy.fi
tai 044 451 5655

Lapset puheeksi -keskustelu

Miten tukea lasta tai nuorta, kun perheenjäsen sairastaa syöpää? Moni vanhempi kokee huolta lasten voinnista, kun perheenjäsen sairastaa syöpää. Mielessä risteilee kysymyksiä siitä, miten lapset reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen, miten sairastuminen vaikuttaa heihin ja miten vanhempana olisi hyvä toimia.

Maksuttomassa Lapset puheeksi -keskustelussa pohditaan yhdessä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ammattilaisen kanssa lapsen tai nuoren elämäntilannetta syövän muuttaessa perheen arkea. Yhteinen tavoite keskustelussa on perheen toimiva arki ja hyvinvoinnin ylläpitäminen syövästä huolimatta.  Varaa keskusteluaika perhetyön asiantuntijalta numerosta 044 451 5655. Keskustelu voidaan toteuttaa joko etäyhteydellä tai kasvotusten Meri-Karinassa, jonka osoite on Seiskarinkatu 35, Turku.

Lapset puheeksi -keskustelu antaa
• tietoa, miten tukea lasta syövän muuttamassa elämäntilanteessa.
• tukea koko perheelle käsitellä syöpään liittyviä ajatuksia ja tunteita.
• keinoja ja rohkeutta, miten keskustella lapsen kanssa syöpään liittyvistä asioista.
• tukea vanhemman omaan jaksamiseen sekä vanhemmuuteen.

Materiaali

Lataa Hyvä arki lapselle -lokikirja (pdf)

Osastokäynnit

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhetyön asiantuntija vierailee Majakkasairaalan lasten ja nuorten hematologisella osastolla torstaisin klo 10–11. Osastokäynneillä perhetyöntekijä on perheiden tavattavissa ja kertoo yhdistyksen sekä lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerön tarjoamista palveluista.

Taloudellinen tuki

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys myöntää hoitopäiväkorvauksia ja alkuavustuksia lapsisyöpäpotilasperheille. Taloudellinen tuki on tarkoitettu yhdistyksen toimialueella asuville jäsenille.

Lue lisää taloudellisesta tuesta

Lisätietoja

Perhetyön asiantuntija Ruut Ketola
044 451 5655, ruut.ketola@lssy.fi

Perhetyön asiantuntija voi myös tavata
perheen lapsia tai nuoria. Ota yhteyttä!

Muuta

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö

Syöpää sairastavien lasten vanhemmista koostuva ja vapaaehtoisvoimin toimiva Sykerö-toimikunta järjestää lapsisyöpäpotilaille ja heidän perheilleen muun muassa virkistystä, vertaistukea ja infektioriskittömiä tapahtumia.

Lue lisää Sykeröstä

Sylva ry

Sylva ry on syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten valtakunnallinen yhdistys, joka tukee ja jakaa tietoa sairastuneelle ja hänen läheisilleen.

Lue lisää Sylvasta