Siirry suoraan sisältöön

Palvelut

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tarjoaa monenlaisia maksuttomia palveluja perheille, joissa lapsi sairastaa syöpää.

Helmikuu on teemakuukausi

Helmikuu on lasten syöpien teemakuukausi. Tänä vuonna teemana on It´s not over when it´s over – Se ei ole ohi, kun se on ohi. Teemalla halutaan muistuttaa, että tuen tarve jatkuu, vaikka syöpähoidot päättyvät.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietettiin 15. helmikuuta. Ennen päivää ja sen aikana järjestettiin tuolitapahtumia eri puolella Suomea, myös Turun Hansakorttelissa sekä Majakkasairaalassa. Perjantaina 23.2. TPS ja JYP pelaavat Gatorade Centerissä jääkiekko-ottelun lasten syövän päivän hengessä. Tapahtumissa kerätään varoja Sykerö-kerholle. Lue lisää ottelusta täältä.

 

Sisarusten Majakkasairaalaseikkailu

Turun yliopistollinen keskussairaala ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestävät syöpää sairastavien lasten sisaruksille Tyksissä oman päivän keskiiviikkona 17.4. klo 10.4515.00. Päivä on tarkoitettu lapsille, joiden sisarukset ovat hoidossa tai seurannassa lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osastolla ja poliklinikalla.

Päivän aikana vieraillaan paikoissa, jotka ovat sisaruksen hoidon kannalta merkittäviä, kuten esimerkiksi heräämössä, verikeskuksessa ja sädehoidossa. Luvassa on mukava ja vauhdikas tapahtuma! Päivä sisältää myös muiden sisarusten tapaamista ja lounaan. Ohjelma soveltuu esikouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Ohjaajina toimivat Tyksin sairaanhoitajat Johanna Viitanen ja Anniina Juvonen sekä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhetyön asiantuntija Pia Ilves.

Ilmoittaudu alla olevasta linkistä viimeistään maanantaina 8.4. Ilmoittautuneille perheille lähetetään tarkemmat tiedot 12.4. mennessä.

Siirry ilmoittautumiseen tästä.

Lisätietoja
Pia Ilves, pia.ilves@lssy.fi tai 044 451 5655
Johanna Viitanen, johanna.viitanen@varha.fi

Katso tapahtuman esite (pdf)

 

Perhekurssit

Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa järjestetään maksuttomia kursseja perheille, joissa on syöpää sairastava alle 16-vuotias lapsi, jonka sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. Kurssit soveltuvat myös infektioeristyksessä oleville lapsille. Haku vuonna 2024 järjestettäville kursseille on auki.

Kurssit järjestetään

Kurssit muun muassa

  • antavat tieto lasten syöpäsairauksista ja niiden hoidosta.
  • lisäävät perheen voimavaroja ja toimintakykyä muuttuneessa elämäntilanteessa.
  • tarjoavat tietoa ja tukea sairauden aiheuttamassa muutostilanteessa.
  • tukevat ja vahvistavat perhe-, sisarus- ja vertaissuhteita.
  • antavat mahdollisuuden käsitellä ja ilmaista sairauteen liittyviä tunteita.
  • tarjoavat mahdollisuuden vertaistukeen.

Kurssiohjelmaan kuuluu esimerkiksi

  • asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa lapsille ja aikuisille.
  • tunnetyöskentelyä lapsille.
  • keskusteluryhmiä aikuisille.
  • koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä.

Kurssin ajaksi koko perhe majoittuu Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen. Majoittumiseen sisältyy täysihoito. Kurssin lisäksi myös majoittuminen täysihoitoineen on maksutonta. Hyvinvointikeskus sijaitsee meren äärellä, kauniin luonnon keskellä. Turun keskusta sekä rautatie- ja linja-autoasema ovat hyvien kulkuyhteyksienpäässä. Aivan keskuksen vieressä on runsaasti maksuttomia pysäköintipaikkoja.

Hakeminen
Kurssit ovat Kelan kuntoutuskursseja. Kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU132 tai KU104, johon liitetään alle vuoden vanha lääkärinlausunto B tai vastaavat tiedot sisältävä muu lääketieteellinen selvitys. Hakemus liitteineen toimitetaan Kelaan postitse tai verkon asiointipalvelu OmaKelassa.

Lomakkeita on saatavana muun muassa Kelan toimipisteistä, Kelan verkkosivulta, ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen verkkosivulta sekä sairaaloiden kuntoutusohjaajilta, sosiaalityöntekijöiltä sekä syöpähoitajilta

Lataa vuoden 2024 perhekurssiesite (pdf)
Lue lisää perhekursseista Kelan verkkosivulta.

Lisätiedot
Perhetyön asiantuntija Pia Ilves
044 451 5655 tai pia.ilves@lssy.fi

 

Lapset puheeksi -keskustelu

Miten tukea lasta tai nuorta, kun perheenjäsen sairastaa syöpää? Moni vanhempi kokee huolta lasten voinnista, kun perheenjäsen sairastaa syöpää. Mielessä risteilee kysymyksiä siitä, miten lapset reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen, miten sairastuminen vaikuttaa heihin ja miten vanhempana olisi hyvä toimia.

Maksuttomassa Lapset puheeksi -keskustelussa pohditaan yhdessä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ammattilaisen kanssa lapsen tai nuoren elämäntilannetta syövän muuttaessa perheen arkea. Yhteinen tavoite keskustelussa on perheen toimiva arki ja hyvinvoinnin ylläpitäminen syövästä huolimatta.  Varaa keskusteluaika perhetyön asiantuntijalta numerosta 044 451 5655. Keskustelu voidaan toteuttaa joko etäyhteydellä tai kasvotusten Meri-Karinassa, jonka osoite on Seiskarinkatu 35, Turku.

Lapset puheeksi -keskustelu antaa
• tietoa, miten tukea lasta syövän muuttamassa elämäntilanteessa.
• tukea koko perheelle käsitellä syöpään liittyviä ajatuksia ja tunteita.
• keinoja ja rohkeutta, miten keskustella lapsen kanssa syöpään liittyvistä asioista.
• tukea vanhemman omaan jaksamiseen sekä vanhemmuuteen.

Materiaali

Lataa Hyvä arki lapselle -lokikirja (pdf)
Kuuntele Puhutaan syövästä -podcastin jakso Lapset puheeksi -keskustelusta

 

Osastokäynnit

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen perhetyön asiantuntija vierailee Majakkasairaalan lasten ja nuorten hematologisella osastolla torstaisin klo 10–11. Osastokäynneillä perhetyöntekijä on perheiden tavattavissa ja kertoo yhdistyksen sekä lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerön tarjoamista palveluista.

 

Taloudellinen tuki

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys myöntää hoitopäiväkorvauksia ja alkuavustuksia lapsisyöpäpotilasperheille. Taloudellinen tuki on tarkoitettu yhdistyksen toimialueella asuville jäsenille.

Lue lisää taloudellisesta tuesta

 

Lisätietoja

Perhetyön asiantuntija Pia Ilves
044 451 5655, pia.ilves@lssy.fi

Perhetyön asiantuntija voi myös tavata
perheen lapsia tai nuoria. Ota yhteyttä!

 

Muuta

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö

Syöpää sairastavien lasten vanhemmista koostuva ja vapaaehtoisvoimin toimiva Sykerö-toimikunta järjestää lapsisyöpäpotilaille ja heidän perheilleen muun muassa virkistystä, vertaistukea ja infektioriskittömiä tapahtumia.

Lue lisää Sykeröstä

 

Sylva ry

Sylva ry on syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten valtakunnallinen yhdistys, joka tukee ja jakaa tietoa sairastuneelle ja hänen läheisilleen.

Lue lisää Sylvasta