Siirry suoraan sisältöön

Paljasta hymysi!

(1.9.2022)

Jo neljättä kertaa Varsinais-Suomessa järjestettävä nuorten nuuskattomuuteen tähtäävä Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy syyskuun ensimmäisenä päivänä. Säkitön syyskuu on yksi Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen NIKO-projektin päätuotoksista, jolla pyritään edistämään nuorten terveyttä ja lisäämään tietoa nuuskan terveyshaitoista. Kampanjan aikana nuoria kannustetaan nuuskattomuuteen ja nuuskan käytön lopettamiseen.

Kampanjan tarkoituksena on nuorten ja heidän lähiyhteisöidensä nuuskattomuuden edistäminen ja nuuskatietoisuuden lisääminen. Kampanjalla halutaan tuoda esille nuuskan haitallisuutta erityisesti nuorten terveydelle ja tukea nuoria tekemään terveellisiä elämäntapavalintoja.

Tämän vuoden syyskuun kampanjaslogan on ”Paljasta hymysi!”. Teemasloganin mukaisesti Säkitön syyskuu pyrkii vaikuttamaan nuorten nuuskankäyttöön välittämällä faktatietoa nuuskan vaikutuksista erityisesti suunterveyteen ja tarjoamalla heille asiantuntijatukea. Syyskuisen kampanjan kampanjakasvoina toimivat TPS:n laitahyökkääjä Kalle Väisänen ja turkulainen someviihdyttäjä Weksi.

Nuuska on **skaa

Nuuska on runsasnikotiininen tupakkatuote, joka on monin tavoin terveydelle haitallinen, sillä se sisältää lukuisia myrkyllisiä ja syöpää aiheuttavia aineita. Erityisesti nuoren kehittyvä elimistö on herkkä tällaisille haitallisille aineille, minkä vuoksi nuorilla nuuskaamisen terveyshaitat ovat aikuisia suurempia. Nuuska-annospusseissa on noin 7–8 mg/g nikotiinia, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinipitoisuus voi olla moninkertainen. Runsas nikotiinipitoisuus aiheuttaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden, ja pitkäaikainen käyttö vaarantaa nuoren normaalin kehityksen.

Huolestuttavaa on, että nuuskankäyttökulttuuri on yleistä nimenomaan urheilupiireissä. Nuuskan sisältämä nikotiini ei kuitenkaan lisää suorituskykyä harhaluuloista huolimatta, vaan päinvastoin nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta, heikentää verenkiertoa ja alentaa suorituskykyä. Osa nuuskasta tulee myös syljen mukana niellyksi, joten sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukkuun ja suolistoon aiheuttaen vatsavaivoja. Verenkierron mukana vaaralliset aineet luonnollisesti kulkeutuvat kaikkialle elimistöön, ja esimerkiksi urheiluvammoista toipuminen hidastuu.

Suunterveys vaikuttaa koko kehoon

Suunterveyden omahoidolla on ensiarvoisen tärkeä osa koko kehon terveydessä. Hyvään suunhoitoon kuuluu hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä, hammasvälien säännöllinen puhdistus, säännöllinen ruokailu ja vesi janojuomana sekä ksylitolituotteiden käyttö. Terve suu on raikas, kieli on siisti ja hampaat sekä limakalvot ovat ehjät. Nuuskaamisen tiedetään aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja, mutta erityisen haitallista se on suunterveydelle. Suunterveys taas vaikuttaa koko elimistöön ja yleiseen hyvinvointiin.

Nuuska on myrkkyä suun limakalvoille

Nuuskan nikotiini ja muut myrkylliset aineet imeytyvät suun limakalvojen kautta verenkiertoon. Suun limakalvot ovat yleisesti erityisen herkkä alue, jossa nuuskan haitat tulevat nopeastikin esiin. Nuuskaaminen näkyy suussa jo muutamissa viikoissa. Erittäin ikävää on se, että jo syntyneet vauriot voivat olla parantumattomia, eivätkä ne parane edes nuuskaamisen lopettamisen jälkeen. Nuuskaaminen aiheuttaa suun limakalvomuutoksia, värjäymiä, hampaiden ienvetäymiä ja reikiintymistä sekä erilaisia suun alueen haavaumia.

Nuuskaa pidetään usein samassa paikassa, jolloin suun limakalvo alkaa pikkuhiljaa paksuuntua ja muodostuu ns. ”norsunnahka”. Nuuskan aiheuttamat limakalvomuutokset voivat muuttua haavaisiksi, joka voi olla merkki jopa alkavista syöpämuutoksista. Nuuskanpitopaikassa ikenet vetäytyvät, voivat tulehtua ja hampaiden juuripinnat paljastuvat. Tämä aiheuttaa hampaiden kiinnityksen heikkenemistä ja pahimmassa tapauksessa hampaiden irtoamista, joten mistään pienistä suun alueen haitoista ei ole kyse. Nikotiinituotteiden käyttö lisää merkittävästi suusyövän riskiä. Nuuskan käytöstä ei ole kenenkään terveydelle minkäänlaista hyötyä, joten nuuskan käyttö on kaikin puolin turhaa.

Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy etätapahtumalla

Säkitön syyskuu potkaistiin käyntiin heti kampanjan aloituspäivänä järjestetyllä aloitustapahtumalla. Striimatussa tapahtumassa nuorille ja heidän kanssaan toimiville ammattilaisille tarjottiin tietoa nuuskasta ja erityisesti sen haitoista suunterveydelle. Toinen kampanjakasvo Weksi esittäytyi tapahtumassa, ja nuorilla oli mahdollisuus kysyä häneltä kysymyksiä yleisesti elintapoihin ja terveyteen liittyen. Tapahtuma on nauhoitettu ja tallenne on katsottavissa Säkittömän syyskuun Youtube-kanavalla.

Touko-terveysbussi kurvaa kouluille

Nuoret tutkitusti haluavat itse olla osallisina ja vaikuttaa kouluympäristöönsä ja heitä koskevaan toimintaan. He toivovat toiminnallista, virikkeellistä ajanvietettä esimerkiksi väli- ja hyppytunneille. Säkitön syyskuu -kampanjan aikana järjestetään Touko-terveysbussikiertue Turun ammatti-instituutin koulutaloille ja vieraillaan muissakin varsinaissuomalaisissa oppilaitoksissa. Toiminnan tarkoituksena on viedä terveyden edistämisen toimintaa ja oikeanlaista tietoa sinne, jossa nuoret viettävät suuren osan ajastaan. Kiertue toteutetaan terveyskioskina, jossa nuorilla on mahdollisuus tavata terveyden edistämisen ja suunterveydenhuollon asiantuntijoita, saada oikeanlaista tietoutta nikotiinituotteista ja osallistua erilaisiin tempauksiin ja kilpailuihin. Nuoret todetusti kokevat yhteisöllisyyden ja yhteisen toiminnan mielekkäänä ja hyvinvointia lisäävänä – ja se kokemuksemme mukaan näkyy myös kiertueella!

Lisätietoja:
Kampanjavastaava, projektipäällikkö Jenni Vaskelainen, jenni.vaskelainen@lssy.fi
Kampanjan verkkosivuille pääset tästä.
Aloitustapahtuman pääset katsomaan tästä.

Säkitön syyskuu on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin yksi päätuotoksista. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Turun kaupunki, Turun ammatti-instituutti (TAI), Turun ammattikorkeakoulun ANKKURI-hanke, Turun palloseura (TPS), Hämeenlinnan kaupunki, A-klinikkasäätiö, Lähitapiola ja Flowpark.

Kampanjan perusrunko on tuotettu ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä (Turun ammattikorkeakoulu) tehdyssä osaprojektissa. Kampanjasuunnittelu on toteutunut yhdessä 16–18-vuotiaiden nuorten kanssa.

Kuva: Sari Honkavaara